Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A „hatok” tárgyalnának Iránnal

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. október 29. 12:28

Az iráni nukleáris programról a közép-keleti országgal tárgyaló hat nagyhatalom azt javasolja a teheráni vezetésnek, hogy november 16-17-én tartsák a megbeszélések következő fordulóját – közölte szerdán a washingtoni külügyminisztérium. „Irán jelezte, hogy érdekli a tárgyalások felújítása, de hivatalos választ kell adnia” – mondta Philip Crowley amerikai külügyi szóvivő.

„Ha az iráni vezetés kész arra, hogy asztalhoz üljön és komolyan tárgyaljon, mi hajlandóak vagyunk folytatni a megbeszéléseket. Ám ugyanakkor arra van szükség, hogy Irán tegyen egy lépést, s bizonyítsa, hogy nukleáris programja békés jellegű" – tette hozzá a tárgyalásokon résztvevő hat nagyhatalom (az Egyesült Államok, Kína, Oroszország, Németország, Franciaország és Nagy-Britannia) nevében.

Irán elvileg pozitívan reagált a megbeszélések felújításának elképzelésére (a most tervezett találkozóhoz hasonló, magas szintű egyeztetés legutóbb 2009 októberében volt a két fél között), de konkrét kötelezettséget eddig nem vállalt. Az iráni külügyi szóvivő kedden csak annyit közölt, hogy folytatódnak a megbeszélések a találkozó helyéről, idejéről és tervezett témáiról.

Múlt héten az Európai Unió is a tárgyalások felújítására sürgette a teheráni vezetést. Az unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője, Catherine Ashton jelezte: a „hatok" azt szeretnék, ha a megbeszéléseken az iráni nukleáris programra, s ezen belül is az urándúsítási erőfeszítésekre koncentrálnának. A teheráni vezetés viszont már több ízben is jelezte, hogy ők szeretnék kibővíteni a tematikát, bekapcsolva a regionális biztonság általánosabb kérdéskörét, így például az izraeli atomfegyverek ügyét.

Teherán azt állítja, hogy urándúsító programja kizárólag békés célokat szolgál. Nyugaton viszont tartja magát a gyanú, hogy a program keretében atomfegyver-fejlesztés is folyik.