Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A haza közösség és identitás

Szöveg: Burillák Marcell | Fotó: Pintér Ákos |  2024. április 12. 10:35

„A haza nem pusztán földrajzi hely, hanem egyszerre közösség és identitás is.” Ezekkel a szavakkal nyitotta meg dr. Kutnyánszky Zsolt, a Honvédelmi Minisztérium védelempolitikáért, haderőfejlesztésért és védelmi iparért felelős államtitkára a „Vármegyék 1000 éve a Haza védelmében” nevű konferenciasorozat Hajdú-Bihar vármegyei, hagyományőrző és ismeretterjesztő eseményét április 11-én. A rendezvényen történészek és honvéd középiskolások közösen mutatták be a terület hadtörténeti múltját.

20240411_Debrecen_konferencia_PÁ (2)

Tavaly szeptemberben, a Magyar Honvédség 175. évfordulójának alkalmából indult a „Vármegyék 1000 éve a Haza védelmében” című konferenciasorozat. A jubileumi előadások célja, hogy minden állomáson feltárják a magyar hadtörténet adott vármegyéhez kötődő eseményeit és jeles alakjait, ezáltal pedig a civil lakossággal és a helyi középiskolásokkal megismertessék a honvédség értékeit. Mivel a HM Katonai Örökség Főosztály szervezőként kiemelt feladatának tartja katonai hagyományaink őrzését és átörökítését, az egyes állomásokon nemcsak kutatók, hanem Honvéd Kadét Programban tanuló középiskolások is előadásokat tartanak.

„Honvédelem iránt elkötelezett fiatalokat köszönthetek itt, akik nem pusztán passzív résztvevői, hanem előadói is a konferenciának” – hangsúlyozta dr. Kutnyánszky Zsolt, majd Hajdú-Bihar vármegye Honvéd Kadét Programban betöltött kiemelkedő szerepéről beszélt. „352 kadét tanul jelenleg itt, akiknek a száma szeptemberben tovább növekszik majd. Továbbá Debrecenben működik a honvédelmi tárca saját fenntartású iskolája is – fogalmazott.

20240411_Debrecen_konferencia_PÁ (3)

Az államtitkár beszédében felelevenítette Debrecennek az 1703-as Rákóczi-felkelés, az 1848-49-es szabadságharc és az 1956-os forradalom során betöltött elsődleges szerepét, majd Széchenyi gondolatát idézte. „Vegyük komolyan az egykori államférfi szavait, miszerint tisztelnünk kell a múltat, hogy érthessük a jelent és munkálkodhassunk a jövőn. Csak a múlt maihoz hasonló, hiteles feltárása és a honvédelmi nevelés mellett folyhatnak a megújuló Magyar Honvédség jelenlegi high-tech fejlesztései” – közölte az államtitkár.

Az említett Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium tanulói mellett a Derecskei I. Rákóczi György Gimnázium, Technikum és Kollégium, valamint a Berettyóújfalui Szakképzési Centrum Karacs Ferenc Gimnázium, Technikum és Szakképző Iskolai diákjai vettek részt a konferencia délutáni programján, ahol a hajdúk múltja és harcmodora, Bocskaitól szerzett nemességük és városaik, illetve Debrecen és az alföldi páncélosdandár 1944-es szerepe egyaránt szóba került az előadások során.

A vármegyék hadtörténeti múltját feltáró konferenciasorozat következő állomásának Veszprém ad otthont október 3-án.