Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A Hezbollah nyílt háborút hirdetett Izrael ellen

Szöveg: honvedelem.hu / FH |  2008. február 15. 6:17

Nyílt háborút hirdetett Izrael ellen a libanoni Hezbollah vezetője csütörtökön a síita fegyveres szervezet egyik magas rangú katonai vezetőjének bejrúti temetésén. Hasszan Naszrallah Izraelt vádolta meg a világszerte az egyik legkeresettebb terroristának számító Emád Mugnije meggyilkolásával.

Hasszan Naszrallah a bejrúti temetésen több ezer ember előtt tartott beszédében kijelentette, hogy a szíriai merénylettel Izrael átlépte a Hezbollah és a zsidó állam közötti fegyveres konfliktus természetes területének számító Libanon határát. Ezért Izrael vezetése mostantól bárhol számíthat támadásra.

Izrael tagadta, hogy köze lenne a világ egyik legkeresettebb terroristájának számító Mugnije meggyilkolásához.

A zsidó állam a beszédre válaszul riadókészültséget rendelt el nagykövetségein és konzulátusain, valamint a zsidó intézményeknél.

Az Egyesült Államok riasztónak és nyugtalanítónak nevezte a Hezbollah vezér kijelentését. Sean McCormack amerikai külügyi szóvivő közölte: a síita szervezet már eddig is több merényletet elkövetett világszerte, így Naszrallah fenyegetése aggasztó.

Mugnije temetésén egyébként részt vett a Hezbollah támogatójának számító Irán külügyminisztere, és üzenetet küldött az ország elnöke, és Ali Komenei ajatollah legfőbb vezető is. A Hezbollah állítása szerint több mint húszezren vettek részt a temetésen.

Libanonban egyébként a volt miniszter Rafik Harari ellen 3 éve elkövetett merénylete óta politikai válság van, amelyet csak súlyosbít, hogy az ország kormánya működésképtelen. Valamint az is, hogy Libanonnak november óta nincs törvényesen megválasztott elnöke.