Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A hit nem működhet lélek nélkül

Mesterséges intelligenciáról tanultak a tábori lelkészek

Szöveg: Navarrai Mészáros Márton | Fotó: Rácz Tünde archív felvétele, Nagy Gábor, Buda-Singer Éva archív felvétele |  2024. február 7. 16:07

„A mesterséges intelligencia (MI) fontos területe a hadügy, ezért sem elhanyagolható, hogy a katonalelkészek tisztán lássák a technológiával járó változásokat, felkészüljenek azokra a tünetekre, amelyek akár csak két-három múlva ütik fel a fejüket” – szögezte le Molnár József László digitális kommunikátor, a Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanács (NHIT) tagja a tábori lelkészi szakmai napon tartott előadásában, Budapesten, a HM Katolikus Tábori Püspökségen, február 6-án.

2024_02_tabori_puspokseg_molnar_jozsef_eloadasa_nagygabor (12)

Az intelligencia fogalmának, amelyet alapvetően a logika, a megértés, a tudatosság, a tanulás, az érzelmi tudás, az érvelés, a tervezés, a kreativitás és a problémamegoldás kapacitásaira alkalmazunk, nincsen pontos definíciója. Magyarázatára jobbára leegyszerűsített vagy általános formát használtak a 20. században.

„Az 1980-as évektől sikerült árnyalni a képet, az intelligencia alatt ekkor már a mentális tevékenységeket értették, de a szűkös értelmezési keret ellenére már látszott, hogy a pszichológusok szerint lehet más típusú intelligenciát is megfogalmazni” – magyarázta Molnár József László, aki Kinyír minket a mesterséges intelligencia? Igen, de nem úgy… címmel tartotta meg előadás-sorozata első részét tábori lelkészeknek.

Mesterséges intelligencia: térnyerés és fejlődés

2024_02_tabori_puspokseg_molnar_jozsef_eloadasa_nagygabor (16)

„A spirituális intelligencia is agyi tevékenységhez kötődik, például amikor imádkozó-elmélkedő embereket vizsgáltak képalkotó berendezésekkel, a kutatók arra lettek figyelmesek, hogy van olyan agyi pont, ami spirituális tevékenységhez kapcsolódik” – részletezte Molnár József László.

Mint elmondta, a mesterséges intelligencia, amely az elmúlt évben robbanásszerű sajtófigyelmet kapott, olyan gépi tevékenységként írható le, ami az emberi intelligenciát utánozza. Napjaink és a közeljövő meghatározó technológiája évtizedes múltra nyúlik vissza: egyik látványosan megfogható alapkövét a Deep Blue, az IBM amerikai informatikai vállalat által kifejlesztett sakkgép jelentette, amely legyőzte Garri Kaszparov orosz sakkvilágbajnokot egy szabályszerű hatjátszmás páros mérkőzésen New Yorkban, 1997-ben.

„Húsz évvel később egy Libratus nevű program már pókervilágbajnokokat vert meg, úgy, hogy a szoftver tudta, hogy meg kell vezetni a játékostársakat” – ismertette. Az olyan chatbotok, mint a ChatGPT vagy a Bard, határai felmérhetetlenül nagyok, hatásuk felbecsülhetetlen. Ezek tulajdonképen nagy nyelvi modellek, amelyek a szöveget kódokká alakítják. A kódok végül bekerülnek a neurális hálózatba és a rendszer megkezdi az osztályozást: beviszi a betűket, a szavakat, a mondatokat a kolosszálisan nagy adatbázisokba.

A tábori lelkészek különleges helyzetben vannak

taborilelkesz

„A mesterséges intelligencia, bár megkerülhetetlenül előnyökkel jár, azért tud félelmetes lenni, mert a nyelvet támadja. Márpedig a nyelv miatt működik a természetes intelligenciánk, sőt, nem utolsó sorban a nyelv az, ami által megszólalt a megváltás. A lényeglátás képessége hiányzik a mesterséges intelligenciából, a hitrendszer, a gondolkodás, a valóság megtapasztalása nem működhet lélek nélkül” – összegezte Molnár József László.

A NHIT tagja arról is beszélt, hogy a tábori lelkészek számára az olyan válságjelenségek tényleges problémaként merülhetnek fel, hogy az emberi személyiség, amiben Jézus Krisztus megérkezett, alapjaiban változott meg a digitalizáció korában, az emberi kommunikáció pedig jelentős mértékben átalakulhat, a társas kapcsolatok pedig beszűkülhetnek. Leszögezte: ahhoz képest, ahogy az emberek teremtettsége, a Teremtőhöz való hitbéli viszonya megnyilvánul, a mesterséges intelligencia nem intelligencia.

„Nem megkerülhető a katonalelkészek sajátos helyzete, hiszen nekik folyamatosan kommunikálnia kell a digitalizációval járó veszélyeket annak a fiatal(abb) korosztálynak, amellyel rendszeresen találkoznak” – magyarázta a szakember.

Az előadáson Berta Tibor dandártábornok, katolikus tábori püspök is részt vett, aki elmondta: régi hagyomány, hogy a tábori lelkészek hónapról hónapra egyfajta szemináriumi jelleggel találkoznak, viszont meghívott előadókat csak a 2024-es évtől hallgatnak.

 

2024_02_tabori_puspokseg_molnar_jozsef_eloadasa_nagygabor (17)

S hogy mit jelent a mindennapokban a tábori lelkészi hivatás? Kiderül az alábbi podcastből:

Iratkozz fel podcastcsatornánkra!