Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A hó miatt szakadt le a gép szárnya

Szöveg: JETfly Magazin |  2009. január 6. 8:46

A 2008-as esztendő utolsó hónapjában, az oldtimer repülés baleseti statisztikáiba mindössze egyetlen, komolyabb károkozással járó eseményt jegyeztek fel.

December 26-án, a kanadai kültéri repülési múzeumban, a nagy havazás következtében leszakadt a világ egyetlen Handley Page Hampden típusú bombázójának a bal szárnya. Az erős rongálódás a szerkezet hibája miatt következett be, ugyanis nem bírta el a rá nehezedő hó súlyát. Ráadásul a szárny olyan szerencsétlenül zuhant le, hogy összetörte az alatta lévő ládákat is, amelyekben az eredeti motorokat tárolták.

Egyéb hír, hogy december 24-én, 87 éves korában elhunyt az amerikai Marvin L. “Lefty" Gardner II. világháborús pilóta, és a híres P-38-as légi bemutató csoport egyik állandó szereplője. A sokoldalú “Lefty" Gardner egyébként légi permetezést is végzett, valamint a “Confederate Air Force" egyik alapító tagja volt.

A következő hír egyenesen Új-Zélandról érkezett. 7 év után ugyanis, Ohakea-ban ismét repülőképessé tettek egy Aermacchi MB-339CB kiképző-csapásmérő gépet, amelyet korábban vontak ki az aktív szolgálatból.

Az új védelmi miniszter azóta már bejelentette, hogy hivatala fontolgatja más felújítások folytatását is. Ugyanis 17 darab Douglas A-4 Skyhawk repülőgép eladó az Egyesült Államokban, és új-zélandi vásárlás esetén egy amerikai vállalkozó már jelezte is, hogy szívesen segít a külügyminisztérium bürokratikus útvesztőin keresztülvinni az üzletet.