Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A hódító kis káplár

A Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2024. február 18. 11:07

Joaquin Phoenix főszereplésével a közelmúltban mutatták be Ridley Scott új alkotását, melyben az elismert direktor a francia történelem kiemelkedő alakját, Bonaparte Napóleont helyezte a középpontba. A 157 perces film bő négyórás rendezői változata a tervek szerint elérhető lesz az egyik streamingszolgáltató oldalán: magazinunk ebből az apropóból idézi fel a hadvezérként és államférfiként is maradandót alkotó személyiség rendkívüli életének főbb állomásait.

MH_2024_02_borito

A korzikai Ajaccio szülötte 1769. augusztus 15-én, Napoleone di Buonaparte néven látta meg a napvilágot, mindössze egy esztendővel azt követően, hogy a földközi-tengeri szigetet a Genovai Köztársaság eladta a Francia Királyságnak. A szülői házat tízévesen, 1779-ben hagyta el, s előbb a brienne-i katonai iskolában, majd a híres párizsi École Militaire falai között tanult; ezek elvégzése után – 1785-ben, 16 évesen – tüzér hadnagyként kezdett szolgálni Valence-ben. A következő esztendő során hazautazott szülőföldjére, s elhunyt apja örökébe lépve a családi birtokon gazdálkodásba fogott. Azt fontolgatta, hogy végleg Ajaccióban marad, olyannyira megtetszett neki az új életforma. 1788 nyarán mégis visszatért alakulatához, amely ekkor már Auxonne-ban állomásozott.

A forradalmi időkben hamar kitűnt tehetségével, s 1793-ban – miután Toulon városát visszafoglalta a központi hatalom ellen fellázadt erőktől – dandártábornokká léptették elő, a tüzérség irányításában mutatott érdemei elismeréseként. Ebben az időben jó kapcsolatot ápolt Augustin de Robespierre-rel, a forradalmár Maximilien de Robespierre öccsével. A testvérpár bukása és kivégzése után, 1794. augusztus 6-án őt is letartóztatták, s bár hamar kiszabadult, nem kapott újabb parancsnoki megbízást.

További részletek a Magyar Honvéd magazin február 16-án, pénteken megjelent számában!