Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A hódmezővásárhelyi katonák felkészültek a szlovákiai gyakorlatra

Szöveg: Búz Csaba főhadnagy | Fotó: a szerző felvételei |  2021. május 21. 8:35

Szakasz szintű éleslövészettel egybekötött harcászati ellenőrző foglalkozáson vettek részt az MH 5. Bocskai István Lövészdandár katonái május közepén, a dóci lőtéren.

éleslövészet_ BIL (13)

A Szlovákiában június elején kezdődő, közel egy hónapos „Slovak Shield 2021” elnevezésű, többnemzeti gyakorlaton a hódmezővásárhelyi 62. Lövészzászlóalj katonái képviselik a Magyar Honvédséget. A harcászati feladatokba bevont szakasz mellett, magyar katonák a többnemzeti törzsgyakorlás számítógéppel támogatott mozzanatában is részt vesznek.

A feladatra kijelölt lövészszakasz az elmúlt másfél hónapban gyakorlaton vett részt, amely április elején az egyéni felkészülésekkel kezdődött és kötelék kiképzéssel ért véget. A kiképzési foglalkozásokat minden esetben a tőlük elvárt szinten teljesítették a katonák.

éleslövészet_ BIL (4)

Battonyai László őrnagy, a gyakorlatra kiutazó kontingens parancsnoka elmondta: a három hétig tartó gyakorlaton az Amerikai Egyesült Állomok légi támogatást biztosító alegységekkel képviselteti magát, a magyar szakasz pedig egy lengyel lövészszázad alárendeltségében fogja majd az irányító parancsnokságtól kapott feladatokat teljesíteni. „A több nemzet bevonásával zajló gyakorlaton alapvetően a V4 országok katonáival fogunk együttműködni. A harcászati ellenőrző foglalkozások és a lőgyakorlatok tapasztalatai alapján egyértelműen látszik, hogy az állomány motivált és felkészült a gyakorlat sikeres végrehajtására” – hangsúlyozta az őrnagy.

A hódmezővásárhelyi katonák befejezték a felkészülést, hamarosan megkezdik a gyakorlat helyszínére történő átcsoportosítást.