Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A honvédek jogállását szabályozó jogszabálytervezetekről is tárgyaltak

Szöveg: Faragó Fanny | Fotó: a szerző felvételei |  2024. július 19. 10:08

A honvédek jogállását szabályozó jogszabálytervezetekről, a honvédelmi alkalmazottak illetményfejlesztéséről és a missziós szolgálatvállalás körülményeiről tárgyaltak a Honvédelmi Érdekegyeztető Fórum második negyedéves ülésén július 18-án, csütörtökön.

HÉF_07.18._HM_Faragó Fanny (13) vízjeles

Az érdekegyeztető fórumot – dr. Czermann János, a Honvédelmi Minisztérium (HM) stratégiáért és humánpolitikáért felelős helyettes államtitkárának elnöklete mellett – Bánhidy Vajk, a HM Honvédelmi Nevelési Főosztály főosztályvezetője vezette.

Dr. Czermann János köszöntötte a meghívott szervezetek, köztük a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége (BEOSZ), a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ), valamint a Honvédségi Dolgozók Szakszervezete (HODOSZ) jelenlévő képviselőit, megköszönve a tárcával való aktív, eredményes együttműködésüket.

A résztvevők megvitatták tapasztalataikat a honvédelmi alkalmazottak 2024. évi illetményfejlesztéséről, majd áttekintették az aktív és a gondozási körbe tartozók rekreációs helyzetét is.

HÉF_07.18._HM_Faragó Fanny (12) vízjeles

A missziós szolgálatvállalást illetően egyebek között napirendre került a külszolgálat ideje alatti lakhatási támogatás. Beszámoltak arról, hogy a Magyar Honvédség arra törekszik, hogy a katonák megfelelő körülmények között tudják ellátni szolgálati feladataikat és a megfelelő életvitelhez szükséges feltételeket biztosítsák számukra. Emellett szó esett az élelmezésről, a katonák felszereléséről, a rekreációs és internet elérési lehetőségekről is.

Végül górcső alá kerültek a honvédek jogállását szabályozó jogszabálytervezetek, amelyekkel a honvédelmi tárca célja a katonai jogállás megújítása. Az ülésen a felek egyeztettek a HÉF további munkarendjéről, amelyet egyhangúlag elfogadtak.

A rendezvényen – mások mellett – részt vett Deme Balázs ezredes, a Honvéd Vezérkar Személyzeti Csoportfőnökség csoportfőnöke, dr. Bársony Krisztina ezredes, a HM Védelemgazdasági Hivatal, Pénzügyi és Ellenőrzési Igazgatóság igazgatója, dr. Kálmán Gergely alezredes, a HM Jogi Főosztály főosztályvezetője, Székely Zoltán alezredes, a HM Tervezési és Koordinációs Főosztály vezető kiemelt főtisztje, valamint dr. Németh-Papp Eszter, a HM Humánpolitikai Főosztály főosztályvezetője.