Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Életmódváltással, sporttal javítottak az egészségükön

Lezárult az MH ARB Testalkati programja

Szöveg: Tar Zsuzsanna | Fotó: MH ARB |  2024. július 19. 12:08

Január elején tizenöten kezdték, és június végéig tizenketten teljesítették a Magyar Honvédség Anyagellátó Raktárbázis (MH ARB) Egészséges Életmódra Nevelő Programját. Akadt, aki majdnem 24 kilogramm felesleges súlytól szabadult meg.

202407_MH ARB Testalkati program (6)

Átlagban 54 edzésen vett részt január 15. és június 27. között az a tizenkét személy, aki csatlakozott az MH ARB immár negyedik alkalommal elindított programjához. Csak hárman estek ki, részben egészségügyi okok miatt, míg egy résztvevőt külszolgálatra vezényeltek.

Nyolcan kifejezetten túlsúlyosan vágtak bele az életmódváltásba, ketten pedig állománykategória-váltást terveznek, ők a fizikai felkészítésben kértek segítséget a program koordinálásáért felelős Faragó Richárdtól, az MH ARB Egészségügyi Központjának személyi edzői képesítéssel rendelkező beosztottjától.

202407_MH ARB Testalkati program (1)

„Aki végig tudta csinálni a folyamatos, nagy intenzitású terhelést és diétát, példakép lehet mások számára” – mondta a féléves kihívás zárórendezvényén Faragó Richárd. A tréner úgy értékelte, hogy a program jól sikerült, hiszen nem csupán hobbiból edzettek a résztvevők, s az eredmények önmagukért beszélnek.

A jelentkezőknek komoly kritériumoknak kellett megfelelniük. Mielőtt belekezdtek volna a teljes életmódváltásba, átestek egy általános orvosi vizsgálaton, illetve pszichológus is beszélgetett velük. A program alatt folyamatosak voltak a ellenőrző szűrések, mérések. Az edzésterveket, valamint az étkezéssel kapcsolatos tanácsokat a résztvevők alkatának, életkorának és egyéb hátterének ismeretében alakították ki a szakemberek.

202407_MH ARB Testalkati program (5)

„A fél év alatt mindenkinek rajtatok volt a szeme. Akadtak ugyan kisebb mélypontok, de nemcsak hoztátok az elvárt eredményeket, hanem mindannyian ezen felül teljesítettetek! A legtöbb súlyfelesleget elveszítő hölgy 23,9 kilogrammal lett könnyebb, ugyanez a férfiaknál 22,7 kilogrammos eredményt jelentett. De volt olyan is, aki az elmúlt évben az alkalmassági vizsgálaton csupán 221 pontot ért el, most pedig 14.30 alatt futja a 3200 métert!” – jelentette ki Pálinkás Ferenc főhadnagy, az MH ARB Egészségügyi Központjának megbízott központparancsnoka. Kiemelte, hogy a program végére feltűnően javult a résztvevők laboreredménye, illetve a kardiológiai terheléses vizsgálatokon is érezhető volt a felívelés.

„Ne feledjétek, az az edzés, amelyik jól esik, nem ér semmit!” – mondta zárásként tanítványainak Faragó Richárd, aki büszke volt arra, hogy a résztvevők útravalóként olyan tudást kaptak, amellyel tarthatják, de akár tovább is javíthatják az eddigi eredményeiket. Emlékeztetett, hogy aki sportol, annak jobb az állóképessége, és higgadtabban gondolkodik.

Címkéksport