Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A honvédelem átalakításának fontos eleme a területvédelmi erők fejlesztése

Szöveg: honvedelem.hu / MTI | Fotó: Rácz Tünde |  2024. augusztus 31. 13:41

A honvédelem átalakításának fontos eleme a területvédelmi erők fejlesztése - jelentette ki a Honvédelmi Minisztérium (HM) védelempolitikáért, haderőfejlesztésért és védelmi iparért felelős államtitkára szombaton az Acéltáltos Airsoft Fesztivál megnyitóján, augusztus 31-én, Budapesten, a Kincsem Parkban.

RT1_6890

Kutnyánszky Zsolt elmondta, hogy mindenkire számítanak, aki szereti a hazáját, és kész arra, hogy lakóhelyén szolgáljon, erre utal a toborzókampány „Szeretem, megvédem" mottója. A Magyar Honvédség kiemelt juttatási csomaggal várja azokat, akik tartalékos katonák szeretnének lenni - hangsúlyozta az államtitkár. Ismertetése szerint a kiképzés rugalmas, munka, illetve tanulás mellett is elvégezhető.

A részletekről szólva elmondta, hogy a szerződéskötési díj bruttó 150 ezer forint, az egyéves rendelkezésre állási díj pedig bruttó 600 ezer forint havi kifizetéssel. Az 500 ezer forintos ajánlási bónusszal azokat honorálják, akiknek segítségével tovább bővül a Magyar Honvédség létszáma - tette hozzá, megjegyezve, hogy az összeg egy évben háromszor fizethető ki egy személynek. Kitért arra is, hogy a behívás idejére a Magyar Honvédség napidíjat fizet.

Ha a felsőoktatásban tanulók tartalékos katonai szolgálatot választanak, illetőleg szolgálnak a tanulmányaik alatt, akkor havi 160 ezer forintos ösztöndíjat is kaphatnak, amely egészen felmehet havi 350 ezer forintra - emelte ki az államtitkár. Hozzátette, hogy a szolgálatért plusz felvételi pontok járnak, valamint biztosított a továbblépési lehetőség a szerződéses és a hivatásos állományban is, amely nagyobb megbecsüléssel és nagyobb fizetéssel jár.

RT1_7058

Kutnyánszky Zsolt köszöntőjében arra is felhívta a figyelmet, hogy megújítják a honvédség eszközállományát is, annak érdekében, hogy modern, ütőképes hadsereg jöjjön létre. Emlékeztetett rá, hogy a közelmúltban került sor újabb három Leopard harckocsi átadására, Zalaegerszegen pedig a nyáron elkészült az első magyar gyártású Lynx, és Várpalotán átadták a közepes kaliberű lőszerek gyárát. A megnyitón elhangzott, hogy az Acéltáltos Airsoft Fesztivált második alkalommal rendezik meg a Honvédelmi Minisztérium közreműködésével; a rendezvény célja, hogy az airsoft sportág civil képviselői és a Magyar Honvédség katonái összemérjék tudásukat, ügyességüket.