Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Bizalom és barátság

Szöveg: Honvéd Vezérkar | Fotó: a Honvéd Vezérkar felvételei |  2024. augusztus 31. 10:12

Besztercebányán tartották a szlovák nemzeti felkelés 80. évfordulójának alkalmából szervezett központi ünnepségeket, amelyeken dr. Böröndi Gábor, a Honvéd Vezérkar főnöke is részt vett. A program részeként megtartott katonai parádén az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár 32. Testőrezrede egy díszszakasszal képviselte Magyarországot, az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár egyik Gripenje pedig áthúzással színesítette a programot.

20240829_171828

Az ünnepségsorozattal méltóképpen emlékeztek meg azoknak a szlovák felkelőknek a bátorságáról, akik a fasiszta uralom ellen küzdöttek. A rendezvények augusztus 28-án, szerdán kezdődtek Besztercebányán, ahol hadtörténeti klubok mutatkoztak be, és egy történelmi járművekből álló konvoj vonult végig a város utcáin mintegy 150 fővel, akik a város történelmi központján keresztülhaladva tisztelegtek a felkelés hősei előtt.

20240829_094630

A központi ünnepségek csütörtökön a felkelési emlékműnél folytatódtak, számos kísérőprogrammal és kulturális rendezvénnyel. Koszorúzás mellett ünnepélyes katonai eskütétel, katonai parádé és gálaműsor is szerepelt a programban. A felkelés emlékére épített emlékművet csütörtökön megkoszorúzta többek között a Honvéd Vezérkar főnöke, Balogh Csaba, Magyarország szlovákiai nagykövete és Leskó László alezredes, Magyarország szlovákiai katonai attaséja is.

„Északi szomszédunkkal regionális szinten jelentős a katonai együttműködés, amelyet a barátság és a bizalom jellemez. Látni kell, hogy a NATO védelmi tervezésben is egy műveleti területhez tartozunk, egy esetleges külső ellenség ellen Szlovákia és Magyarország egymásra van utalva” – fogalmazott Böröndi Gábor vezérezredes, hozzátéve: „a két ország és a két hadsereg szempontjából mérföldkőhöz érkeztünk, amikor a díszszemlén egy katonai alegység és egy repülőeszközzel erősítettük egymás iránti elkötelezettségünket. A magyar katonai részvétel nagy hatással volt és pozitív benyomást tett a szlovák katonai vezetésre és lakosságra.”