Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Aranyérmes katonasportoló

Szöveg: honvedelem.hu |  2024. augusztus 31. 6:32

Siklósi Gergely hadnagy, a párizsi olimpián aranyérmet szerzett katonasportoló és Krizsán Szabolcs őrnagy, az MH Sportszázad parancsnoka volt a Hír TV „Aktuális” című műsorának vendége, augusztus 30-án, pénteken.

20240830_Krizsán_Szabolcs_hirtv

Krizsán Szabolcs őrnagy elmondta, hogy Siklósi Gergely hadnagy immár hét éve szolgál katonaként. Miután teljesítette az alapkiképzést, részt vett és folyamatosan rész vesz több katonai feladatban, például segítségnyújtás a koronavírus-járvány idején, vagy éppen a honvédelmi nevelés és a toborzás.

„Mondtam neki, hogy ha Párizsban aranyérmet nyer, előléptetjük hadnaggyá, amire egyébként régóta vágyott. Nagyon büszkék vagyunk rá, mert katonaként is sokat fejlődött, a sportteljesítményéről nem is szólva” – fűzte hozzá Krizsán Szabolcs őrnagy.

20240830_Siklósi_Gergely_hirtv3

Siklósi Gergely hadnagy elmondta, nagyon örült annak, hogy az olimpián nyújtott teljesítménye miatt előléptették és a mindennapokban ő már nem is különíti el egymástól a katonai és a sportolói életformát.

„Szerintem a kettő nagyon hasonlít egymáshoz. Szabályok szerint, fegyelmezetten, előre megtervezetten cselekszem, katonaként és sportolóként is. Apukám és nagypapám is katonaként szolgált, sokat meséltek arról, milyen jó egy közösséghez tartozni. Az alapkiképzés is kifejezetten jó emlék volt és azóta a személyiségem is sokat fejlődött” – mondta a katonasportoló, hozzátéve, hogy katonaélményeit, tapasztalatait rendszeresen átadja fiataloknak és az olimpiai aranyérem még hitelesebbé teszi.

20240830_Siklósi_Gergely_Krizsán_Szabolcs_HirTV

Az adásból kiderült az is, hogy jelenleg két sportszázad létezik a haderő belül. Az elsőben olyan sportolók szolgálnak, akik vagy olimpiai kvótával rendelkeznek, vagy Európa-bajnoki, világbajnoki érmet szereztek. Ők többek között a fiatalok honvédelmi nevelésében vesznek részt és az állomány fizikai fejlesztésében segítenek. Az áprilisban alakult második sportszázadban jelenleg százötven, országos bajnoki címmel büszkélkedhető sportoló teljesít napi szinten szolgálatot, területvédelmi tartalékosként.

„Vannak olyan sportágak, amelyek mozgásanyagát kiválóan tudja hasznosítani a Magyar Honvédség. Ilyen például a nyílt vízi úszás, ami főleg a katonabúvárok számára hasznos. Nem titkolt célunk az sem, hogy aktív sportolói pályafutásuk után szeretnénk őket a honvédség kötelékében tudni” – fűzte hozzá Krizsán Szabolcs őrnagy.

A teljes televíziós beszélgetés ide kattintva tekinthető meg.

Kapcsolódó cikkek