Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Olimpikonként és katonaként is bizonyították rátermettségüket az MH Sportszázad tagjai

Szöveg: honvedelem.hu / MTI | Fotó: Kormány Gábor, Érdi Róbert |  2024. augusztus 28. 19:54

A XXXIII. nyári olimpiai játékokon részt vevő katonasportolókat köszöntötte Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter és dr. Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke augusztus 28-án, szerdán, a Honvédelmi Minisztériumban megtartott ünnepségen.

20240828_olimpikon_1500px_KG001

Szalay-Bobrovniczky Kristóf úgy fogalmazott: mindig csodálatos dolog magyarnak lenni, ám ilyen olimpia után különösen csodálatos. Az is a nemzet erejét és nagyságát bizonyítja, hogy Magyarország egyike azon hét nemzetnek, amely alapítója az olimpiai mozgalomnak - fűzte hozzá. Sportolóink ehhez méltóan szerepeltek a párizsi olimpián is, amelyen a 14. helyezést érte el Magyarország az éremtáblázaton. Ha az olimpiák összességét nézzük, akkor a tíz legeredményesebb nemzet között vagyunk, lakosságarányosan pedig a másodikak. A Párizsban megszerzett 19 érem, közte a 6 arany, 7 ezüst és 6 bronz olyan teljesítmény, amelyre méltán büszkék lehetünk - mondta. Ugyanakkor - folytatta - a honvédségen belül működő sportszázad katonái is kiváló teljesítményt nyújtottak, és sokan katonai minőségükben szereztek érmet vagy értek el helyezést, ezzel pedig példát mutattak a honvédség hivatásos és szerződéses állományának egyaránt. Olimpikonként és katonaként is bizonyították rátermettségüket. Ezért a tárca, eredménytől függetlenül, valamennyi katona olimpikont azonos és egyösszegű juttatásban részesíti - mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf.

20240828_sportszazad_olimpikonok_dijatado_er_008

Dr. Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke arról beszélt, hogy a magyar katona- és sportnemzet, a katonasportolók pedig példát mutatnak a honvédségnek és az egész magyar fiatalságnak. Egyben óriási motiválóerőt, lelket adnak a hadseregnek, ezen keresztül pedig Magyarországnak. „Egy a közös bennünk, a hazánkat szolgáljuk" - mondta a vezérezredes.

Az ünnepségen 20 katona olimpikonnak adott át elismerő oklevelet és emlékérmet a honvédelmi miniszter, a honvéd vezérkar főnöke és Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár. Hárman később kapják meg az elismerést. A rendezvényen Siklósi Gergelyt, aki a párbajtőrcsapat tagjaként aranyérmet szerzett az olimpián és felsőfokú tanulmányait befejezte, soron kívül hadnaggyá léptették elő.