Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Életet mentett egy nyugállományú ezredes

Szöveg: MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság | Fotó: a parancsnokság felvételei |  2024. augusztus 28. 15:15

A Dunából mentett ki egy nőt dr. Hajós Dezső, a Magyar Honvédség nyugállományú ezredese a Szabadság hídnál. A zavart állapotban lévő nőt stabil állapotban vitték kórházba. A nyugdíjas katonát a szemtanúk tapssal fogadták a vízparton.

Hajós Dezső (nyitó)

Az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság fontos feladatai között szerepel, hogy gondoskodjon mindazokról, akik valamikor katonaként vagy civilként a Magyar Honvédség állományához tartoztak. Az alakulat kiemelten büszke azokra, akik aktív éveik után, nyugdíjasként is hozzájárulnak ahhoz, hogy a honvédség hírnevét öregbítsék, példát állítva egyúttal valamennyi katona és a jövő nemzedékei elé. Ennek fényében dr. Hajós Dezső nyugállományú ezredes többszörösen is elismerést érdemel. Nyugdíjba vonulását követően önkéntes műveleti tartalékos szolgálatot vállalt, és ezalatt több missziót is teljesített. A közelmúltban pedig a fővárosban szó szerint megmentette egy nő életét.

A parancsnokság gondoskodási körébe tartozó nyugállományú katona augusztus 15-én, az esti órákban Budapesten, a budai alsó rakparton kerékpáros edzés közben a Szabadság hídhoz érve vette észre, hogy valaki a hídról a Dunába esett. Kerékpárjáról leszállva kérte a közelben állókat, hogy értesítsék a rendőrséget és a mentőket az esetről, miután a vízben lévő ember magatehetetlenül sodródott. Ezután a Dunába ugrott, és a XI. kerületi Valdemar és Nina Langlet rakparton, az egyik esővízgyűjtő kifolyónál sikerült partra húznia a nőt. Szakszerű elsősegélyben részesítette, és a mentők megérkezéséig stabil oldalfekvésbe helyezte. A kimentett nőt – az Országos Mentőszolgálat tájékoztatása szerint stabil állapotban – szállították kórházba a mentők.

A sikeres életmentő akcióról a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) kommunikációs osztálya is tájékoztatást adott. Azt írták: az esettel kapcsolatban több bejelentés is érkezett a BRFK tevékenység-irányítási központjába.

A helyszínen a Dunai Vízirendészeti Rendőrkapitányság járőrei megállapították, hogy egy 37 éves budapesti nő esett a folyóba. Zavart állapotban volt, így a vele történtekről nem tudott nyilatkozni. A parton volt a vízbe esett nő hat éves lánya, aki végignézte az édesanyjával történteket. A gyermeket a rendőrök biztonságba helyezték.

Dr. Hajós Dezső az esetről azt mondta: a víz tetején úszó magatehetetlen emberi test látványa késztette arra, hogy azonnal cselekedjen. „Természetesen tisztába voltam a veszélyeivel, de ilyenkor az időtényező nagyon fontos” – fogalmazott, hozzátéve: plusz érzelmi adalékként hozzájárult az is, hogy a nő kislánya is a helyszínen volt, szemtanúja volt a történteknek. A helyszínen mintegy húsz ember kísérte figyelemmel, majd tapssal üdvözölte az életmentő akciót.

Dr. Hajós Dezső ezredesként utolsó aktív beosztásában a Honvédelmi Minisztérium kommunikációs főigazgatóságán szolgált. Nyugdíjba vonulását követően önkéntes műveleti tartalékosként 2015 és 2024 között összesen öt évet szolgált Szarajevóban különböző missziós beosztásokban.

Hajós Dezső (2)

A 65 éves nyugállományú ezredesnek egyébként a kerékpározás a hobbija, ami segít neki jó kondiban maradni. Ahogy fogalmazott: „ehhez filozófia is társul: az étel orvosság, a mozgás gyógyszer”.

Tizenöt évvel ezelőtt kezdte a rendszeres bringázást, ami ma már a napi rutinjához tartozik. Távolságban ez heti 70-80 kilométert jelent, éves szinten pedig 4-5 ezer kilométert. Ebben benne vannak családi kerékpáros túrák és a baráti körrel szervezett tekerések is. Amikor a szolgálati elfoglaltsága engedte, a „Tekerj a Sereggel!” rendezvényeken is mindig részt vett és ezt tervezi a jövőben is.

Dr. Hajós Dezső nyugállományú ezredesnek az úszás is a kedvenc sportágai közé tartozik. A nyíltvízi formáját a Balaton-átúszással is kipróbálta az Úszóerőd tagjaként pár évvel ezelőtt. A vízi mentést még ifjú korában kajakosként tanulta meg a Budapesti Spartacus sportolójaként. Persze ahhoz, hogy ilyen bátran, tétovázás nélkül folyóba mert ugrani, az is hozzájárult, hogy az elsősegély és az életmentés valamennyi missziós felkészítésnek része volt. „Az azokon megszerzett ismeretek ilyen vészhelyzetben különösen fontosak” – emelte ki a nyugállományú ezredes.