Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

HadERŐ: főszerepben a nyár és a négylábú járőrök

Szöveg: Petróczy Levente | Fotó: archív felvételek |  2024. augusztus 28. 13:57

A járőrkutyák kiképzésének mozzanataiba, az MH Rekreációs, Kiképzési és Konferencia Központ mindennapjaiba, a honvédelem tantárgyat jeles osztályzattal teljesítő tanulók jutalomtáborába és az idén százötven éves Szent István Király Múzeum kiállításaiba is bepillantást nyújt az M1 „HadERŐ – Hazámat szolgálom!” magazinműsor augusztus 27-i adása.

Járőrkutyák

Forsthoffer Ákos főtörzsőrmester, kiképző rajparancsnok kutyájával az MH 47. Bázisrepülőtéren lát el járőrfeladatot. „Először összevont, kosaras gyakorlatot fogunk végezni, melynek lényege a szájkosárban végzett munka fejlesztése. A kutyáink három és fél hónapos alapkiképzését a rendőrség végzi, majd utána kerülnek ide a bázisrepülőtérre, ahol célirányos képzést kapnak” – fogalmazott a főtörzsőrmester. A járőrkutyák és gazdáik képzése kulcsfontosságú, hiszen a járőrkutyák úgynevezett egygazdás állatok, ezért a közös csapatmunkát ezeken a kiképzéseken tudják javítani, fejleszteni.

20240719_Balatonakarattya - Vitorlástábor

A HadERŐ beszámolt arról is, hogy a honvédelmi tantárgyban jeleskedők nemcsak tanári dicséretben részesültek év végén, hanem egy rendhagyó tábor is várt rájuk a nyári szünidőben. A tanulók a balatonakarattyai Honvéd Üdülőben szálltak meg, stílszerűen katonai sátrakban. A strandolás és egyéb sporttevékenységek mellett megismerkedtek az MH 47. Bázisrepülőtérrel is, valamint ellátogattak a tatai páncélosdandárhoz is. Marton Alexa táborozó elmondta, a honvédelmi tantárgy órái mindig jó hangulatban teltek és sok hasznos ismerettel bővült tudásuk. A táborban is ugyanezt tapasztalta és a közös programok igazi közösséggé kovácsolták őket.

Székesfehérvár_HM_HIM_kiállítás

A jelen után egy picit a múltba is visszarepített a műsor: hiszen a Hadtörténeti Múzeum Hadimustra kiállításának otthont adó Szent István Király Múzeum idén ünnepli fennállásának százötvenedik évfordulóját. A tárlat hazánk katonai múltját, példaképként szolgáló hőseit, hadtörténelmi emlékeit vonultatja fel a török hódoltság korától egészen napjainkig. A kiállításban számos igazán különlegesnek számító relikviát lehet testközelből megtekinteni, többek között Hadik András gróf tábornagy szablyáját, több aradi vértanú személyes relikviáit, a Mária Terézia Katonai Rend kitüntetéseit, a FÉG és a Danuvia üzemeiben gyártott, vagy Frommer Rudolf által tervezett fegyvereket is.

Balatonakarattya_üdülő

Az adásból kiderült az is, hogy a Balatonakarattyán működő Honvéd Üdülő több, mint száz éve jött létre és azóta látja el a honvédség kiképzési és rekreációs feladatait. A központ az elmúlt évek során a fejlesztéseknek és egyre bővülő sokszínű programkínálatának is köszönhetően még népszerűbb a látogatók körében, a múlt évben több, mint 89 000 vendégéjszakát regisztráltak náluk.

Az M1 „HadERŐ – Hazámat szolgálom!” katonai magazinműsor augusztus 27-ei adása itt érhető el.

Kapcsolódó cikkek