Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Elhivatott kutyavezetőket várnak Pápára

Szöveg: Bányász Eszter | Fotó: Horváth Sztaniszláv |  2024. május 9. 6:37

A pápai MH 47. Bázisrepülőtér tervei között szerepel egy nyár végi, de legkésőbb ősz eleji nyílt kiképzési nap szervezése kutyavezetők toborzása érdekében. Felelősség, precizitás, megbízhatóság – csak egy pár fontos tulajdonság, amikkel rendelkeznie kell a jelentkezőknek. A járőrkutya-vezetői feladatokról és a kutyák kiválasztásáról Forsthoffer Ákos főtörzsőrmester nyújt információkat az érdeklődőknek.

20240429papaikutyakikepzes_HSZ-03

„Ez a hivatás életforma is egyben” – hangsúlyozta a pápai MH 47. Bázisrepülőtér Kutyavezető és Kiképző Raj rajparancsnoka. Olyanokat várnak csapatukba, akik készek rendkívül szoros kapcsolatot kialakítani kutyájukkal, hiszen a közös szolgálat az állatok „nyugdíjazásáig”, tehát közel hét-nyolc éven keresztül tart.

Forsthoffer Ákos főtörzsőrmester alakulata, az MH 47. Bázisrepülőtér és az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár járőrkutya-vezetőinek újabb közös kiképzése után nyilatkozott. A legmagasabb szintű együttes gyakorlás szakmai felelőse Zakár Csaba, a Hungarian Patrol Dog egyesület megálmodója és vezetője, aki több mint három évtizede foglalkozik járőrkutya-vezetők kiképzésével. A kiképzés során szájkosaras és őrző-védő feladatokat hajtottak végre, akadálypályán edzették a kutyákat, lépcsőről gyakoroltak elfogást, illetve járőrútvonalra behatoló ember feltartóztatását szimulálták.

„A kutyákat napi szinten mozgatjuk, a rendszeresség és folytonosság hoz eredményt. A maihoz hasonló nagyobb, összevont képzéseket igyekszünk havi, illetve kéthavi rendszerességgel szervezni, a kutyáknak rendkívül jó, hogy csoportban, idegen kutyákkal és segítőkkel dolgozhatnak együtt, hiszen ez is növeli a terhelhetőségüket” – fogalmazott Forsthoffer főtörzsőrmester.

Ahogy nem lehet bárkiből járőrkutya-vezető, úgy járőrkutyának sem alkalmas minden állat. Kiválasztásuk kétlépcsős rendszerben történik: egyrészt megnézik a veleszületett tulajdonságaikat, egyebek között a zsákmányszerző és védőösztönüket, illetve azt, hogy mennyire motiválhatóak és kommunikatívak. Elengedhetetlen annak tesztelése is, hogy az állat magasban, mélyben, különböző hangviszonyok mellett és különféle terepen mennyire érzi magát kényelmesen.

20240429papaikutyakikepzes_HSZ-34

Az egészségügyi szűréscsípő-, gerinc- és könyökröntgenből, szívultrahangból, valamint a teljes vérkép ellenőrzéséből áll. Ezek után következik egy harminc napos próbaidőszak, amely során a kutyák képességeit tűréshatárig kitolva tesztelik, és csak az itt sikeresen teljesítő állatokból válhat szolgálati kutya.

„A kiválasztást követően az otthon tartott kutyák sokkal hamarabb összeszoknak a gazdájukkal. A szabályzatunk szerint mi hazavihetjük a kutyánkat, így ők nem csak társak, hanem családtagok is. Az, hogy nemcsak egy katonaéletet élnek, hanem családit is, segíti a képzésüket, hiszen sokkal könnyebben alkalmazkodnak idegen és új ingerekhez” – hangsúlyozta a kutyavezető és kiképző raj rajparancsnoka.

A járőrkutyákat elsősorban olyan helyszíneken alkalmazzák, ahol nem lehet fegyvert használni. Ilyenek például a repülők körül és üzemanyagtároló területeken, de egyaránt alkalmasak rendezvénybiztosításra, illetve – mivel egy párt alkotnak a vezetőjükkel – feladataik közé tartozik a katonák védelme is. Jellemzően szájkosárral alkalmazzák őket, hiszen a cél, hogy feltartóztassák vagy szükség esetén megállítsák azt az embert, aki szökni, esetleg támadni akar.

Címkékkiképzés
Kapcsolódó cikkek