Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Az életmentés kiemelten fontos”

Szöveg: Burillák Marcell | Fotó: Pintér Ákos |  2024. május 9. 7:07

„Pusztán fegyverrel nem lehet háborút nyerni. Kiemelten fontos a sebek ellátása és az életmentés is. Ezen a téren zajlik most önök között fontos munka” – köszöntötte Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes a Vigorous Warrior 2024 résztvevőit május 8-án, Bakonykútiban. A NATO legnagyobb katona-egészségügyi gyakorlatán 33 ország több mint 1500 képviselője vesz részt, hogy közös megoldásokat és gördülékeny szakmai kommunikációt alakítsanak ki egymással.

Április 22. és május 11. között zajlik Bakonykútiban a világ legnagyobb szabású katona egészségügyi gyakorlata, a Vigorous Warrior. A NATO Katona-egészségügyi Kiválósági Központ (NATO KEKK) égisze alatt futó eseményen a szövetség tag- és partnerországai közül harminchárom nemzet katonái jelennek meg, közülük minden tizedik gyakorlatozó magyar. A tizenhárom év után ismét Magyarországon tartott esemény különlegessége, hogy ezúttal a Clean Care 2024 vegyivédelmi-nukleáris védelmi gyakorlattal közösen valósul meg. A gyakorlaton Vargha Tamás emlékeztetett az elmúlt hetekben felhalmozott szakmai tapasztalat jelentőségére.

„Közismert tény, mégis fontos hangsúlyozni, hogy háborús időket élünk. Még itt, Európában, sőt a szomszédunkban is fegyveres harc zajlik, akárcsak több helyen a világ más részein. Ezért megnyugtató látni, hány ország és szervezet tett eleget a NATO KEKK meghívásának. A világon nincs még egy hasonló méretű katona-egészségügyi gyakorlat. Különös hasznát vehetjük ennek, hiszen a harctéren kívüli katonai tevékenység jelentősége látványosan megnőtt” – mondta el a parlamenti államtitkár.

20240508_VW-eü.gyak_PAKO_-3

A miniszterhelyettes kiemelte a magyar katona egészségügyi tradíció fontosságát, illetve megköszönte a gyakorlaton saját ROLE-2 kórházat és egyéb mobil egészségügyi pontokat üzemeltető hazai állomány munkáját. „Nagyra értékeljük valamennyi résztvevő szerepét, hiszen a NATO-ban együtt erősek, erősebbek vagyunk. Itt teljesítjük alapvető feladatunkat, országaink védelmét és egyben ellenfeleink számára is demonstráljuk képességeinket” – fogalmazott Vargha Tamás.

A Vigorous Warrior legfőbb idei célkitűzése a különböző országokban bevett eljárásmódok kölcsönös megismerése, a szaknyelvi különbségek tisztázása, illetve a modern kihívásokra való felkészülés. Utóbbi elemei közé tartozik a tábori kórházak mozgékonyságának biztosítása, valamint különböző kísérletek, például egy járványérzékelő rendszer tesztelése. A civil-katonai együttműködés erősítése érdekében az Országos Mentőszolgálat, a Magyar Vöröskereszt és a Magyar Rendőrség képviselői is részt vesznek a gyakorlaton.

Kapcsolódó cikkek