Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A honvédelem napját ünnepelték

Szöveg: honvedelem.hu |  2023. május 20. 8:28

Május 21. a magyar honvédelem napja, amelyet a Magyar Honvédség alakulatai és katonai szervezetei is megünnepeltek. E rendezvényekről szóló tudósításokat az alábbi, folyamatosan frissülő összeállításunkban közöljük.

MH Haderőmodernizációs és Transzformációs Parancsnokság

Május 21-e, a honvédelem napja alkalmából tartott ünnepi állománygyűlést az MH Haderőmodernizációs és Transzformációs Parancsnokság (MH HTP. A szentendrei Görgey Artúr laktanya színháztermében megtartott ünnepségen prof. dr. Hermann Róbert főtanácsos, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnokának tudományos helyettese mondott ünnepi beszédet. Ezt követően elismerések átadása, majd a Szilas Néptáncegyüttes ünnepi műsora következett: Rimóci, Ördöngősfüzesi, Mérai és Sárpilisi táncokból adtak elő.

Az ünnepség után a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum Honvéd/Sereg/Szemle című vándorkiállításának megnyitóján prof. dr. Hermann Róbert főtanácsos a kiállításhoz kapcsolódó érdekességekkel egészítette ki beszédét az 1848/49-es forradalom és szabadságharc idejéből. A kiállítást Bárány Zoltán ezredes, az MH HTP parancsnokhelyettese nyitotta meg.

A 16 tablóból álló vándorkiállítás a 175 évvel ezelőtt, 1848. május 16-án életre hívott Magyar Honvédség emlékezetét eleveníti fel. A kiállítás fő célkitűzése, hogy a látogató beleélhesse magát annak a haderőnek a világába, amely Európa legmodernebb hadseregeivel szemben képes volt hatékonyan felvenni a küzdelmet Magyarország alkotmányáért és függetlenségéért. A tárlat nem a kronológiára, hanem a szabadságharc hadseregének szervezetére, fegyver- és csapatnemeire, tisztikarára, hadkiegészítésére és logisztikai ellátására fókuszál. Külön teret szentel a hadiiparnak, a katonai egészségügy szervezetének, valamint a honvédhadsereg teljesítményének mérlegére.

Szöveg és fotó: MH HTP

* * *


MH Béketámogató Kiképző Központ

A magyar honvédelem napja alkalmából tartottak ünnepi állománygyűlést az MH Béketámogató Kiképző Központ katonái és honvédelmi alkalmazottai május 19-én, Szolnokon. A Himnusz után elismerések, jutalmak átadása következett, majd a résztvevők megtekintették a 175 éves Magyar Honvédség létrejöttének körülményeit bemutató kisfilmet.

Ezt követően Bakk Szabolcs őrnagy idézte fel a történelmi eseményt. 1992-től a magyar honvédelem napja május 21., 1849-ben ezen a napon ekkor foglalta vissza az ország fővárosát a Görgei Artúr tábornok által vezetett honvédsereg Hentzi osztrák császári tábornok csapatától. „A tarka képet mutató, igen vegyesen, sőt néha rosszul felfegyverzett fiatal hadsereg túl tudta tenni magát a nehézségeken, néhány hónap leforgása alatt kiképzettségben képes volt egy szintre hozni magát a császári-királyi hadsereggel, és a többszörös túlerővel dacolva, bátran a cári csapatok elé állva tette azt, amit neve is jelentett: védte a hont” – mondta Bakk őrnagy.

A rendezvény a Szózattal ért véget.

Szöveg és fotó: Kelemen Ilona

* * *


MH II. Rákóczi Ferenc 14. Műszaki Ezred


Az MH II. Rákóczi Ferenc 14. Műszaki Ezred katonái és honvédelmi alkalmazottai sorakoztak fel a szentesi Damjanich laktanya alakulóterén, hogy megemlékezzenek az 1849. május 21-én történt eseményekről, amikor is Görgei Artúr vezette honvédsereg visszafoglalta Buda várát.

A honvédelem napja alkalmából megtartott ezredsorakozón előléptetésekre és elismerések átadására került sor, amelyeket Csurgó Attila ezredes, az alakulat parancsnoka adott át az elmúlt időszakban kiemelkedő teljesítmény nyújtó katonáknak és honvédelmi alkalmazottaknak.

Szöveg: MH II. Rákóczi Ferenc 14. Műszaki Ezred
Fotó: Janó Miklós törzsőrmester

* * *


MH Nagysándor József 51. Híradó- és Vezetésbiztosító Dandár

A magyar honvédelem napja alkalmából több mint félszázan vehettek át különböző elismerést az MH Nagysándor József 51. Híradó- és Vezetésbiztosító Dandár ünnepi állománygyűlésén: többek között tiszti és altiszti-legénységi szolgálati jelek fokozatait, Honvédelemért kitüntető címet és Békefenntartásért szolgálati jelet. Május 19-én átadták az Év Tisztje, Altisztje, Legénységi Katonája és Honvédelmi Alkalmazottja címeket is, többeket pedig rendfokozatukban léptettek elő.

Az ünnepi alkalomból Magyarország honvédelmi minisztere és a Honvéd Vezérkar Főnöke köszöntő levelet intézett az állományhoz. Soraiban Szalay-Bobrovniczky Kristóf miniszter és dr. Böröndi Gábor altábornagy kiemelte: legfontosabb megmutatni a társadalom számára, hogy a Magyar Honvédség elhivatott, erős és ütőképes közösség, amely az ország védelmének stabilitását adja a jelenlegi instabil, kiszámíthatatlan európai biztonsági környezetben. „Bátorság, Bajtársiasság, Hűség, Becsület, Hazaszeretet. Jelszavaink nem változnak és nem jár el felettük az idő! Olyan örök érvényű fogalmak, melyek mélyen belénk ivódtak, vérünkké váltak, amikor letettük a katonai esküt” – ezeket a gondolatokat már Nagy Attila alezredes, a Híradó és Informatikai Főnökség főnöke osztotta meg a rendezvény ünnepi beszédében.

Az állományhoz intézett szavaiban Koronczai Tibor ezredes, megbízott dandárparancsnok kiemelte: az elismerések nemcsak az egyes személyeknek, hanem az általuk vezetett szervezeti elemeknek, közösségeknek is szólnak. Koronczai ezredes arra kérte a jelenlévőket, hogy változatlanul a dandárszintre lépés óta tapasztalt hozzáállással, kiemelkedő szakmai munkájukkal, folyamatos helytállással vívják ki a társadalom és elöljáróik elismerését.

 

Szöveg: Gyimóthy Levente
Fotó: Dömsödi Richárd

* * *


MH Klapka György 1. Páncélosdandár

„Háborúban élni és harcolni a világon a legnehezebb feladat. Úgy kell küzdenünk egy szörnyű világ ellen, hogy mi magunk ne váljunk szörnyeteggé” – ezzel az idézettel szólt ünnepi beszédében Koczka Tamás hadnagy, az 1. Lövészzászlóalj fiatal tisztje.

A honvédelem napja alkalmából ünnepi állománygyűlést tartott a tatai dandár, ahol elismerések átadására, és természetesen előléptetésekre is sor került. Tóth István ezredes, a dandár parancsnoka beszédében köszönetét és őszinte tiszteletét fejezte ki az alakulat katonáinak, akik az elődökhöz híven szolgálnak nem csak a tatai laktanyában, hanem az attól távollévő gyakorlatokon, missziókban egyaránt.

Szöveg: Kozák Piroska őrnagy
Fotó: Mészáros Szonja törzsőrmester

* * *


EUFOR, NATO-parancsnokság – Szarajevó (Bosznia-Hercegovina)

A szarajevói Butmir-táborban az EUFOR és a helyi NATO-parancsnokság állományában missziós szolgálatot teljesítő magyar katonák részvételével tartottak ünnepi állománygyűlést a magyar honvédelem napja és a Magyar Honvédség megalakulásának 175. évfordulója alkalmából május 19-én.

Batthyány Lajos miniszterelnök utasításra 1848. május 16-án felszereltek tíz reguláris gyalogzászlóaljat, névlegesen a Nemzeti őrség részeként – valójában ezt a seregtestet a hivatalos iratokban már „honvédségként” emlegették. Az azóta eltelt 175 év történelmi hagyományainak ismeretében tartotta meg Barzó Máté hadnagy személyes hangvételű megemlékezését a közösen énekelt Himnusz elhangzását követően.

Beszédének fő üzenete az volt, hogy az átalakuló és megújuló Magyar Honvédség keretében mindenkinek hinnie kell abban, hogy „MEG TUDOD CSINÁLNI”. Az ünnepség zárásaként Balogh László alezredes rangidős nemzeti képviselő és Harmath Zsolt őrnagy, EUFOR kontingens parancsnok támogató helyettes emléktárgyakat adott át a kiemelkedő munkát végzetteknek. Az ünnepséget követően az állomány közös ebéden vett részt, melynek keretében a „175. éves születésnapi tortát” is megkóstolhatták. 

Szöveg: Hajós Dezső önkéntes műveleti tartalékos ezredes
Fotó: Szőcs Attila törzsőrmester

* * *


MH 47. Bázisrepülőtér

Ünnepi állománygyűlés keretében emlékeztek meg a magyar honvédelem napjáról a pápai katonai szervezetnél. A rendezvényen ünnepi beszéd hangzott el Buda várának 1849. május 21-i sikeres ostromáról, a honvéd hadsereg elsöprő diadaláról.

A jeles nap alkalmából Magasy Zsolt ezredes bázisparancsnok elismeréseket adott át. Hagyományteremtő szándékkal, első alkalommal adta át Pápa Város polgármestere, dr. Áldozó Tamás „A város katonája” kitüntető címet, melyet Ernszt András zászlós, az MH 47. Bázisrepülőtér, Művelettámogató Zászlóalj, Repülőtér Üzembentartó és Karbantartó Század vezénylőzászlósa vehetett át.

Az ünnep a Négy Arc Színház operett-musical társulatának zenés és prózai műsorával ért véget. 

Szöveg: Mátyás Botond Hunor főhadnagy
Fotó: Csiginé Cser Georgina őrmester

* * *


MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred


Május 19-én az MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred katonái is megemlékeztek a honvédelem napjáról. Az ezred székhelyén, a nyíregyházi Damjanich laktanyában az ezredtörzs és az 5. Területvédelmi Zászlóalj katonáinak, illetve honvédelmi alkalmazottainak részvételével tartottak állománygyűlést. Az ünnepségen Gavallér-Mező Csilla önkéntes műveleti tartalékos százados beszédében felidézte a hős honvédek példamutató cselekedeteit, áldozatvállalását és a hazaszeretet fontosságát.

A rendezvény zárásaként Ragány Róbert alezredes, az alakulat törzsfőnöke elismeréseket és okleveleket adott át.

Szöveg és fotó: Szidor Viktória hadnagy