Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A honvédelmi táborok legnagyobb előnye a közösségformáló erő

Szöveg: Révész Béla | Fotó: archív |  2022. április 3. 7:59

Évek óta óriási népszerűségnek örvendenek a fiatalok körében a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség által szervezett nyári honvédelmi táborok. Az idei évre április elsejétől lehet jelentkezni: a részletekről Gáspár M. Levente alezredest, az MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred 25. Keresztényszigethy Sándor Területvédelmi Zászlóalj parancsnokát kérdeztük.

honvédelmi_tábor_2022

Hány jelentkezővel számolnak az idén?

Mindent egybevéve háromezer gyerek jelentkezését várjuk. Ez több mint hatvan tábort jelent csak a honvédelmi táborok vonatkozásában. A turnusokra április elsejétől lehet jelentkezni és regisztrálni a honvedelmitabor.hu weboldalon, de már javában zajlanak az egyeztetések további táborok megnyitásáról.

Ez a túljelentkezésnek köszönhető?

A táborok óriási sikert aratnak, a jelentkezők száma is ezt mutatja. Minden évben az összes helyet betöltjük, idén is erre számítunk, hiszen ezek a táborok a gyerekek körében az egyik legnépszerűbbnek számítanak. 2022. április 1. 09.00-es regisztráció indulásától 11.00 óráig már 1 000 regisztrációt fogadott a rendszer.

Idén milyen tematikájú táborok indulnak, és melyek számítanak ezek közül kifejezetten slágertáboroknak?

2022-ben tizenhat tárgykörben indítunk tábort: harcos, angol nyelvű harcos, német nyelvű harcos, légierős, felderítő, infokommunikációs, erdei, túlélő, vizes, vitorlás, búvár, harcos logisztikus, önvédelmi, honvédelmi sport, lovas és hagyományőrző tematikában. Minden katonai szervezet igyekszik a sajátosságainak megfelelően kialakítani a tematikát, így mindegyik izgalmas és tartalmas programokat ígér. Amik kiemelkedően népszerűek, azok a vitorlás-, az erdei-, a búvár- és természetesen a harcos táborok.

Mely táborok számítanak speciálisnak?

Az idegen nyelvű táborok mindenképpen, ez újdonság a rendszerben. Amire különösen büszkék vagyunk, hogy folytatódik a Honvédelmi Minisztérium, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Magyar Honvédség Parancsnoksága és a Honvédelmi Sportszövetség által létrehozott gyermekvédelmi együttműködés, a „Vértezd fel magad!” program, amely a gyermekvédelem rendszerében élő fiataloknak nyújt lehetőséget - többek között - a nyári táborozásra. Nekik Balassagyarmaton és Székesfehérváron szervezünk tábort.

honvédelmi tábor_archív_1

Az utóbbi időben megint felbukkantak olyan vélemények, amelyek a honvédelmi táborok kapcsán a gyerekek militarizálását vizionálják.

Semmi nem állhatna messzebb a valóságtól, ilyesmiről szó sincs. A honvédelmi tábor szerves részét képezi a hazafias-honvédelmi nevelésnek, ezen túl nyilván népszerűsíti a Magyar Honvédséget, sőt, pályaorientációs céljai is vannak, de ami a legnagyobb erénye, az a közösségformáló erő, a bajtársiasság kialakulása és az egyénekre lebontott hatása. Minden évben megkérjük a szülőket, hogy néhány sorban értékeljék a tábort annak alapján, amit otthon tapasztalnak utána. Amit ott olvasunk, azt személyes sikerünknek érezzük: volt olyan szülő, aki leírta, hogy soha nem tudta rávenni a gyerekét a sportolásra, a tábor után azonban a gyerek maga kérte, hogy írassák be edzésekre. De olyan is volt, akinek az egészséges táplálkozás terén segítettünk, ő pedig már otthon is ragaszkodni kezdett a táborban kialakult étkezési szokásaihoz. Az, amikor egy-egy hét táborozás ennyire pozitív hatást gyakorol a fiatalok életmódjára, szemléletére, nem minősíthető negatív előjellel.

Van olyan gyerek, aki évről-évre visszajár a táborokba?

Rengeteg. Vannak, akik ugyanabba a táborba térnek vissza, vannak, akik mindig más tematikájút választanak, sőt, olyanok is, akik nyaranta két táborban is részt vesznek. Csak azért nem többen, mert ennyiben maximalizáltuk a lehetőségek számát, éppen a nagy túljelentkezés miatt. Ez is pozitív visszajelzés a számunkra.

Olyan is van, aki a tábor hatására kezd érdeklődni a honvédség iránt?

Konkrétan erre vonatkozó felmérést nem végzünk, de biztos vagyok benne, hogy többen is vannak. Azt tudom, hogy voltak olyan táborozóink, akik mára már önkéntes területvédelmi tartalékos katonák. Ennél jobb visszacsatolás az eredményes munkáról nem is kell számunkra.

honvédelmi tábor_archív_2