Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Jubileumi tanfolyam a nemzetközi porondon

Szöveg: Kelemen Ilona | Fotó: a szerző felvételei |  2022. április 3. 9:24

Tizenhárom nemzet hallgatóinak részvételével kezdődött a jubileumi, negyvenedik Nemzetközi Katonai Megfigyelő Tanfolyam (International Military Observer Course - IMOC) március 28-án, az MH Béketámogató Kiképző Központban.

40 (12)

A háromhetes tanfolyam huszonhat résztvevője közül húszan külföldről érkeztek: Algéria, Azerbajdzsán, Banglades, Bosznia-Hercegovina, Bulgária, Csehország, Észtország, Kazahsztán, Lengyelország, Montenegró, Pakisztán, valamint Zambia delegált hallgatót, míg a magyar felkészülőket tekintve négy katona és két rendőr vesz részt a tanfolyamon.

A hallgatók elméleti és gyakorlati oktatását az Ausztriából, Bosznia-Hercegovinából, Ghánából és Németországból érkezett instruktorok mellett négy magyar, aktív állományú, valamint önkéntes műveleti tartalékos, számos missziót megjárt főtiszt és tiszt segíti.

40 (8)

Az első héten a hallgatók elsősorban elméleti, többek között járőrözéssel, bejelentések kivizsgálásával, információgyűjtéssel kapcsolatos foglalkozásokon vettek részt, amelyek megfelelő alapot adnak a későbbi gyakorlati feladatok sikeres végrehajtásához. Megismerkedtek – egyebek mellett – az ENSZ békefenntartó tevékenységének alapjaival, a missziók megalakításának folyamatával és a békefenntartó műveletekben résztvevő különböző szervezetek feladatrendszerével. Mindemellett felfrissítették egészségügyi ismereteiket, valamint részt vettek aknaismereti foglalkozáson. A katonai megfigyelők fegyvertelen volta miatt kiemelt figyelmet kap a tárgyalástechnika és a tolmácskezelés, valamint a kulturális különbségek kezelése.

A gyakorlati foglalkozások során elsajátítják az angol nyelvű rádió hírváltás alapjait, a megfigyelőpont üzemeltetésének szabályait, majd egy komplex járőrgyakorlat, valamint egy helikopteres légi felderítési gyakorlat vár az egyenruhásokra. A felkészítés végén a hallgatók zárógyakorlat keretében adnak számot a megszerzett tudásukról.

40 (15)

A tanfolyam elvégzését követően a résztvevők lehetőséget kapnak arra, hogy az Egyesült Nemzetek Szervezete, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet, az Európai Unió és más nemzetközi szervezetek által vezetett katonai megfigyelői missziókban, vagy más béketámogató művelet keretében külföldi szolgálatot teljesítsenek.