Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A Honvédkórházban gyógyul a kézigránát-baleset sérültje

Szöveg: Révészné dr. Markovics Zita hadnagy |  2012. február 14. 14:21

Több hónapos rehabilitációs kezelésre a budapesti Honvédkórházba szállítják azt a katonát, aki január 25-én délelőtt, a hajdúhadházi Vay Ádám Kiképzőbázis lőterén kézigránátdobó gyakorlat közben balesetet szenvedett.

Az MH 5. Bocskai István Lövészdandár katonáját a baleset után a debreceni Kenézy kórházba szállították, ahol az orvosok az alkar alsó részétől amputálták a roncsolódott végtagot. Jelenleg a sérült pszichikai és fizikai állapota jó, fájdalmai nincsenek. A terápiát követően olyan művégtagot kap, amelynek segítségével – egy esetleges átképzést követően – további munkavégzésre lesz lehetősége a debreceni Kossuth-laktanyában.

Az MH Veszélyesanyag Ellátó Központ veszélyesanyag-bevizsgáló laboratóriuma elvégezte az adott sorszámú 96M NF támadó kézigránát égőgyújtójának soron kívüli bevizsgálását. Emellett a Bocskai-dandártól további 24 darab azonos sorozatú kézigránátot szállítottak be a laboratóriumba, ahol a szakemberek szerkezeti hibát, helytelen szerelésre utaló jelet vagy deformációt nem találtak. A továbbiakban még 60 kézigránát átvizsgálására kerül sor a HM Fegyverzeti és Hadbiztosi Hivatal Haditechnikai Intézetének lőkísérleti és vizsgálóállomásán.

Az MH 5. Bocskai István Lövészdandár katonáiból álló szakértői bizottság sem a gyakorlatot vezető parancsnok, sem az azt végrehajtó katona felelősségét nem állapította meg.

A dandár pszichológusa és a családtámogató részleg munkatársa a baleset bekövetkezése óta folyamatos segítséget nyújt a sérültnek és családjának.