Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A honvédségért, a társadalomért

Szöveg: Trautmann Balázs | Fotó: Nagy Gábor |  2021. augusztus 16. 22:37

Székesfehérváron, a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban adták át a Szent István Emlékérmet és Díjat augusztus 16-án, hétfőn. Az immár 18. alkalommal átadott elismerést idén dr. Görög István nyugállományú ezredes, a Katonai Emlékpark Pákozd – Nemzeti Emlékhelyet üzemeltető Katonai Emlékpark Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője vehette át.

A rendezvényen elhangzott: az Államalapító Szent István Érdemérem és Díj Alapítvány kiemelt célja a Szent István-i keresztény értékrend megismertetése és elfogadtatása a társadalom széles körében, valamint bemutatni és példaként állítani az ilyen életet élőket. Ilyen példa Görög István egész életében kifejtett munkája, szolgálata is, így nem meglepő, hogy az alapítvány kuratóriuma egyöntetűen őt javasolta az idei elismerésre.

20210816-miniszter-fehervar (13)

A díjazottat méltatva Benkő Tibor honvédelmi miniszter kiemelte: Görög István rendfokozata előtt a „nyugállományú” kifejezés senkit ne tévesszen meg. A díjjal első katonaként kitüntetett ügyvezető a mai napig a honvédségnek, a honvédelem ügyének szenteli életét. A miniszter emlékeztetett: bár az emlékpark ügyvezetője a katonai hivatását befejezte, de igazából soha nem vonult nyugdíjba. „Ma is, mint mindvégig, a honvédségért, a katonákért, a honvédség és a civil társadalom kapcsolatáért küzd és harcol” – mondta a miniszter, hozzátéve: az ő munkáját dicséri a város, Székesfehérvár és a Magyar Honvédség kapcsolatának megerősödése.

„Mindig előre tekintő, cselekvő alkat, aki nem elégszik meg a tegnap sikereivel, folyamatosan kezdeményez, többet és jobbat akar. Nemcsak elgondolásokat, kitörő ötleteket fogalmaz meg, de azok megvalósítását nehéz akadályokon át is kemény munkával, elszánt kitartással kész és képes keresztülvinni. Odaadása, hite és meggyőződése szerinti értékekhez elszánt kötelessége, valamint munkabírása nagyszerű eredmények elérésére tette őt képessé. 43 évvel ezelőtt augusztus 20-án esküvel fogadta, hogy az országot és a magyar embereket egész életében szolgálja; a kormány számára elsődleges fontosságú az ország, az emberek biztonsága, amit csak erős hittel, erős akarattal lehet megvalósítani” - hangzott el a laudációban.

A honvédelmi miniszter aláhúzta: Székesfehérváron Magyarország legjobb, legaktívabb honvédség és társadalom baráti körét működtetik. „Hatalmas munkát végzett a fiatalok honvédelmi nevelésében, és óriási értéket hozott létre a pákozdi Katonai Emlékparkkal, ahol végiggondolhatjuk mindazt, hogy mit tettek a hősi, bátor szellemben élő katonák és polgári személyek ezért az országért: szükségünk van olyan emberekre, akik ezt felkarolják, akik ezt végzik, és akik ennek az élére állnak” - hangsúlyozta Benkő Tibor, aki köszönetet mondott a városnak, az egyháznak és a kuratóriumnak, hogy egy katonát díjaznak idén az elismeréssel.

20210816-miniszter-fehervar (15)

Görög István nyugállományú ezredes megköszönte a segítséget családjának és a mindennapokban vele együtt dolgozóknak. Mint fogalmazott: ez a díj nem egy életút végállomása, hiszen ameddig egészsége és munkabírása lehetővé teszi, s persze ameddig szükség lesz munkájára, továbbra is dolgozni kíván a szívének oly kedves honvédségért. Az ügyvezető bejelentette: az elismerést a COVID-19 járványban árván maradt gyermekeket segítő Regőczi István Alapítvány számára ajánlja fel.

A rendezvényen – amelyen mások mellett részt vett Sándor Zsolt vezérőrnagy, a Magyar Honvédség parancsnokának helyettese, dr. Cser-Palkovics András, a város polgármestere és Spányi Antal megyéspüspök is – a székesfehérvári helyőrségi zenekar is közreműködött.