Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kim Dzsong Un húga árulásnak tartja a hadgyakorlatot

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2021. augusztus 16. 21:08

Észak-Korea határozott tiltakozása ellenére augusztus 16-án, hétfőn megkezdődött az évenként tartott amerikai-dél-koreai hadgyakorlat.

A dél-koreai hadsereg vezérkara közleményében hangsúlyozta, hogy a kilencnapos hadgyakorlat kifejezetten védelmi jellegű, jobbára számítógépes szimulációval, és nem terepi feladatok végrehajtásával zajlik. A koronavírus-járvány miatt a részt vevő katonák számát korlátozták.

A Yonhap dél-koreai hírügynökség úgy tudja, hogy a Dél-Koreában állomásozó ENSZ-parancsnokság (UNC) nem tájékoztatta előre Észak-Koreát a kezdődő hadgyakorlatról, pedig rendszerint meg szokta tenni. Dél-Koreában jelenleg 28,5 ezer amerikai katona teljesít szolgálatot. Phenjan a minap elítélte Dél-Korea és az Egyesült Államok szándékát, és arra figyelmeztetett, hogy a hadgyakorlattal súlyosbítani fogják a térségbeli feszültséget, ami óriási biztonsági válság kibontakozásával fenyeget. Növelné a biztonsági fenyegetést az Egyesült Államok és Dél-Korea közös hadgyakorlata a térségben - idézte korábban a KCNA észak-koreai hírügynökség Kim Dzsong Un észak-koreai vezető befolyásos húgát. Kim Jo Dzsong, az Észak-Koreát irányító kommunista Koreai Munkapárt propaganda- és agitációs osztályának vezetője leszögezte: Washington barátságtalan szándékait jelzi a hadgyakorlat, és egyúttal arra ösztönzi Phenjant, hogy tovább dolgozzon önvédelmi elrettentő eszközei fejlesztésén. Hozzátette: Észak-Korea „árulásnak” tartja Szöul részéről a műveletet, valamint hangsúlyozta azt is, hogy nem születhet tartós béke a Koreai-félszigeten, ameddig az Egyesült Államok ki nem vonja csapatait és fegyvereit Dél-Koreából. Washington jelenleg mintegy 28 ezer katonát állomásoztat az országban. Kim Jo Dzsong már augusztus elején óvott egy dél-koreai-amerikai hadgyakorlattól, amely szerinte „árnyékot vetne a Korea-közi kapcsolatok fejlesztésére”.

Az utóbbi években az Egyesült Államok és Dél-Korea diplomáciai okokra hivatkozva csökkentette egyes hadgyakorlataik volumenét. A két Korea vezetője a tavasz folyamán több levelet is váltott egymással, és abban állapodtak meg, hogy újjáépítik a két fél között a bizalmat, és javítják a két ország kapcsolatát.