Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A honvédségnek is lesznek feladatai az Eucharisztikus Kongresszuson

Szöveg: Szűcs László | Fotó: Rácz Tünde, iec2020.hu |  2021. május 31. 7:18

A koronavírus-világjárvány miatt tavaly elmaradt 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust szeptember 5-12. között rendezik meg Budapesten. A katolikus egyház világméretű eseménysorozatának szervezésébe az összes magyar egyházmegye, így a Katonai Ordinariátus is bekapcsolódott. A feladatokról Berta Tibor dandártábornok, katolikus tábori püspökkel beszélgettünk.

A pandémia miatt egy évvel elhalasztott rendezvény megszervezésében szinte ugyanolyan feladatokkal kell részt vennie a Katolikus Tábori Püspökségnek, a Honvédelmi Minisztériumnak és a Magyar Honvédségnek, mint ahogy azt tavaly tervezték – árulta el érdeklődésünkre Berta Tibor dandártábornok.

20210527-kongresszus  (1)

„A rendezvény kezdete előtti szombaton, a II. János Pál pápa téren tartják a nehéz sorban lévők ebédjét. A kongresszus kapcsán nagyon fontos leszögezni, hogy az Eucharisztia, Jézus Krisztus teste és vére, a szentmise pedig mindig vendégség is. Ennek egyfajta leképezése lesz az, amikor Erdő Péter bíboros úr több száz, nehéz sorban lévő embert lát vendégül egy ebéddel” – mondta a katolikus tábori püspök, hozzátéve: ezen a rendezvényen lesznek – elsősorban logisztikai – feladatai a Magyar Honvédségnek: az esemény kiszolgálását, az ebédek elkészítését, valamint a sátrak telepítését kell majd elvégezniük a végrehajtásba bevont alakulatok katonáinak.

A katolikus tábori püspök szerint a szeptember 11-ei, szombati, Kossuth téri szentmisén is lesz dolga a katonáknak. Az Erdő Péter bíboros, prímás, érsek által bemutatott szentmisén nemcsak a történelmi zászlók lesznek ott, hanem három katonazenekar is, melyek a liturgia zenei szolgálatát látják el. Emellett pedig a rendezvény rendészeti biztosítását, valamint a szervezők közötti híradó kapcsolat biztosítását is a Magyar Honvédség kapta feladatul.

„Bízom benne, hogy ehhez a szentmiséhez úgy is tud majd kapcsolódni a Magyar Honvédség, hogy az érdeklődő katonák, a katonai hagyományőrző szervezetek képviselőivel együtt egy külön szektorban ott lehetnek és innen vonulnának át, a gyertyás körmenettel, a Hősök terére” – mondta a tábori püspök, kiemelve: idén is azt tervezik, hogy a hagyományos nemzeti katonai zarándoklatukat összekötik a bíboros által bemutatott szentmisével.

20210527-kongresszus  (3)

Berta Tibor dandártábornok szerint az még „képlékeny”, hogy a kongresszust záró, szeptember 12-ei, a Hősök terén megtartandó, Ferenc pápa által celebrált szentmisén miként tudnak jelen lenni a katonák. De bíznak benne, hogy lehetőséget kapnak a Magyar Honvédség képviseletére és arra, „hogy az egyházfő szembetűnően láthassa azt, a katonák ott vannak a misén.”

„Legutóbb 25 évvel ezelőtt, 1996-ban járt Magyarországon a katolikus egyházfő. Bár Ferenc pápa most nem országlátogatásra jön, hanem kifejezetten az Eucharisztikus Kongresszusra, valószínűsíthető, hogy a szentmisén kívül is lesz programja. Minden bizonnyal találkozni fog a magyar püspöki kar tagjaival, illetve állami vezetőkkel is. De ez egyelőre még szervezés alatt áll” – mondta Berta Tibor hozzátéve: a pápa ritkán szokott ellátogatni az eucharisztikus kongresszusokra, általában legátust, egy magasabb beosztású, az Apostoli Szentszéknél szolgálatot teljesítő bíborost küld maga helyett. „Így a mostani látogatás egy nagy gesztus a világ felé, Európa felé, a magyar egyház felé és Magyarország, mint a kongresszus rendezője felé” – fogalmazott Magyarország katonai ordináriusa.

Berta Tibor szerint – II. János Pál 1991-es és 1996-os magyarországi látogatásán bemutatott misékhez hasonlóan – várható, hogy a kongresszus szeptember 12-ei zárómiséjén több százezer ember vesz majd részt. „A Szentatya magyarországi látogatása miatt egyfajta természetes kíváncsiság is van az emberekben. Még akkor is, ha a világjárvány miatt egy sajátságos magatartásforma alakult ki sokakban. Számos helyen, így nálunk is nem kis erőfeszítésbe kerül, hogy a Krisztus-követő emberek újból részt vegyenek az istentiszteleteken, szentmiséken, liturgiákon, templomi eseményeken” – mondta a püspök, hozzátéve: tisztában vannak vele, hogy az idősebb korosztályt nem lesz könnyű megszólítani, hiszen a koronavírus-járvány miatt bezárkóztak és sokan küszködnek a természetesen érhető félelemmel és szorongással.

20210527-kongresszus  (2)

„A kongresszus arra is szeretne rámutatni, hogy az Eucharisztia, az Oltáriszentség, Jézus Krisztus teste és vére, valóságos meghívás egy lakomára. Egy vendégség, amin nem lehet online formában részt venni, szükséges, hogy fizikai valóságunkban ott legyünk” – emelte ki a dandártábornok, elárulva azt is, hogy a programokon való részvételi lehetőségekről a püspökség honlapján folyamatosan közreadják majd a legfrissebb információkat.