Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A horvát jelenkori történelem legsötétebb momentumára emlékeztek

Szöveg: Földházi Enikő százados | Fotó: a szerző felvételei |  2021. november 19. 8:06

Csendes megemlékezésen hajtottak fejet a háború, valamint a vukovari és škabrnjai események áldozatai előtt a Közép-európai Többnemzeti Hadosztály-parancsnokság (Headquarters Multinational Division – Centre, HQ MND-C) katonái a székesfehérvári Szentlélek Katonai Temetőben, november 18-án, csütörtökön.

2021_11_18 Commemoration Homeland War (4)

Harminc évvel ezelőtt, 1991. november 18-án, három hónapnyi ostrom után a szinte teljesen elpusztított Vukovart a Jugoszláv Néphadsereg katonái és szerb felkelők foglalták el. Ugyanezen a napon, a mintegy 300 kilométerre délnyugatra fekvő kis faluban, Škabrnjában lezajlott mészárlásban 63, többségében horvát nemzetiségű civil áldozat vesztette életét. Eme két tragikus esemény a horvát jelenkori történelem legsötétebb napjává avatta november 18-át.

A Vukovar és Škabrnja által elszenvedett tragédiák a szenvedés szimbólumaivá váltak és örökké emlékeztetik a jövő generációit a szabad és független Horvátországért életüket adók áldozatára. A dátum Horvátországban tavaly óta a Horvát Honvédő Háború, valamint a vukovari ostrom és a škabrnjai mészárlás áldozataira történő megemlékezés napja.

2021_11_18 Commemoration Homeland War (16)

Az évfordulóval kapcsolatosan a Székesfehérváron települő HQ MND-C horvát állománya – a tavalyi évhez hasonlóan – Denis Tretinjak vezérőrnagy, parancsnok vezetésével idén is elhelyezte az emlékezés koszorúját a Szentlélek Katonai Temetőben a háborúk elesett hőseinek emelt emlékműnél. A koszorúzáson részt vett dr. Mladen Andrlić, a Horvát Köztársaság rendkívüli és meghatalmazott nagykövete is.

A hadosztály-parancsnokság magyar és szlovák kontingense nevében Siposs Ernő dandártábornok, parancsnokhelyettes és Erich Hrehus ezredes, törzsfőnökhelyettes helyezte el az emlékezés koszorúját, de lerótták tiszteletüket a Székesfehérváron települő MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred, a magyar NATO Erőket Támogató Elem (NFIU HUN), valamint a Nemzeti Telepíthető Híradó és Informatikai Század (DCM) képviselői is.

A koszorúzást követően a katonák a Székesfehérvári Horvát Nemzetiségi Önkormányzattal közösen horvát nyelvű emlékező szentmisén vettek részt a belvárosi Szent Imre-templomban.