Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kegyeleti megemlékezések Észak-Olaszországban

Szöveg: honvedelem.hu | Fotó: Dr. Murinkó Attila ezredes |  2021. november 19. 7:18

Magyar katonai részvétellel zajlottak az első világháborúban elesettek emlékére rendezett megemlékezések november 2-4. között az Észak-olaszországi Veronában, a központi, illetve az osztrák-magyar katonai temetőkben, valamint Portogruaroban.

20211118-kegyeleti-megemlekezes (7)

Az első világháborúban elesettek emlékére szervezett, katonai tiszteletadással és egyházi liturgiával történő kegyeletadáson a veronai központi temető katonai parcellájában Massimo Scala altábornagy, az olasz haderő szárazföldi csapatok támogató parancsnokságának parancsnoka mellett a város polgármestere, Federico Sboarina, valamint dr. Pintér Lajos, Magyarország tiszteletbeli konzulja is részt vett.

A kegyeleti rendezvényen dr. Murinkó Attila ezredes, az Olasz Véderő Vezérkar magyar katonai összekötője mondott megemlékező beszédet. Elhangzott: az észak-olasz régióban jelentős számban lelhetők fel olyan katonák nyughelyei, akik az Osztrák-Magyar Monarchia haderejében szolgáltak.

Az Ismeretlen Katona (Milite Ignoto) 100 éves évfordulójára rendezett ünnepségsorozat Portogruaro településén szervezett rendezvénye szintén magyar katonai részvétellel zajlott. De jelen voltak a magyar katonák a 2017. januári, veronai buszbaleset San Martino Buon Albergo településen található emlékművénél megtartott megemlékezésen is, ahol koszorút helyeztek el az áldozatok emlékére.