Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szobrot és emléktáblát avattak a területvédelmi ezrednél

Szöveg: Szidor Viktória hadnagy | Fotó: Mogyorós Marianna |  2021. november 19. 9:24

A laktanya névadója, Damjanich János, valamint az alakulat névadója, vitéz Vattay Antal tiszteletére avatott szobrot és emléktáblát Nyíregyházán, az MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred, november 17-én, csütörtökön.

20211118-2TVE (2)

A rendezvényen – mások mellett - részt vett dr. Kovács Ferenc, a város polgármestere, Bozó Tibor vezérőrnagy, az MH Tartalékképző és Támogató Parancsnokság parancsnoka, Vattay Antal, vitéz Vattay Antal altábornagy unokája, valamint a megyei katonai szervezetek és rendvédelmi szervek képviselői.

Damjanich János tábornok az 1848-49-es szabadságharc hőse, az aradi vértanúk egyike és egyben az egyik legkiválóbb hadvezér volt. Szerb származása ellenére a magyar függetlenség egyik legnagyobb védelmezője lett, akinek nevéhez számos megnyert csata kötődik. A rendezvényen dr. Kovács Ferenc gratulált a névadó kiválasztásához. Mint kiemelte: a Nyíregyházán működő egykori Damjanich laktanya az egyik legjelentősebb volt Észak-Kelet Magyarországon, több ezer sorkatona teljesített itt szolgálatot. A város polgármestere megköszönte a városban szolgáló tartalékos katonák munkáját, akiknek jelenléte a település közösségében is meghatározó szerepet jelent.

20211118-2TVE (3)

Polyák András ezredes, az MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred parancsnoka mérföldkőnek nevezte a szobor és emléktábla elhelyezését a nyíregyházi laktanyában, hiszen – mint fogalmazott - a területvédelmi ezred 2018-as megalakulása óta a katonák példás helytállásával nemcsak a létjogosultságát bizonyította be, hanem azt is, hogy méltó arra, hogy laktanyája Damjanich János nevét viselhesse.

A szobor leleplezése és a koszorúk elhelyezése után az ünnepség az épület aulájában,vitéz Vattay Antal altábornagy emléktáblájánál folytatódott. „Napjainkban ikonok és történelmi példák kellenek, hiszen aki a múltját nem ismeri, nincs tisztában jelenével, az a jövőt sem érdemeli meg. Damjanich János tábornok és Vattay Antal altábornagy mindketten olyan személyiségek voltak, akinek életéből tanulhatunk, erőt meríthetünk” - hangsúlyozta ünnepi beszédében Bozó Tibor vezérőrnagy.

20211118-2TVE (7)

A megemlékezésen az altábornagy unokája, Vattay Antal is köszöntötte a résztvevőket, aki felidézte nagyapja életútjának jelentősebb eseményeit, valamint a területvédelmi ezred jelmondatául választott híres mondatát: „Áldozat nélkül nincs nagy cselekedet.”

A szobrot és az emléktáblát Szentesi Csaba alezredes, görögkatolikus tábori lelkész áldotta meg. Az országban elsőként Nyíregyházán, a Damjanich laktanyában avattak emléktáblát vitéz Vattay Antal altábornagy, az első lovashadosztály parancsnoka emlékére.