Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A horvát kormány elutasította a szerb elnök bírálatát

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. augusztus 9. 11:06

A horvát kormány augusztus 8-án, hétfőn közleményben utasította el Boris Tadic szerb elnök előző napi kemény bírálatait a Vihar (Oluja) hadművelet – amely során a horvát csapatok 16 évvel ezelőtt visszafoglalták a szerbek lakta Krajinát – évfordulóján elhangzott zágrábi állásfoglalás kapcsán.

Tadic – a Vjesnik.hr zágrábi internetes hírportál ismertetése szerint – „a legélesebb hangon elítélte" Jadranka Kosor horvát kormányfőt, amiért elismerő szavakkal méltatta Ante Gotovina és Mladen Markac tábornokokat a Vihar hadműveletben vállalt szerepükért. A horvát tábornokot a hágai Nemzetközi Bíróság – első fokon – a közelmúltban ítélte hosszú börtönbüntetésre.

Jadranka Kosor horvát miniszterelnök a Vihar hadművelet tizenhatodik évfordulójának Kninben megtartott központi ünnepségein méltatta az ország felszabadításáért elindított nagyszabású hadműveletet. „A Vihar felszabadító hadművelet legitim és igazságos akció volt, amellyel legyőzték Slobodan Milosevic agresszor politikáját. A Vihar hadművelet által nemcsak felszabadították a Horvát Köztársaság megszállva tartott területeit, hanem a zsarnok feletti győzelemmel szomszédaink számára is megnyílt az út a demokrácia felé" – olvasható a horvát kormányfői hivatal közleményében.

A szerb államfő vasárnapi reagálásában annak a véleményének adott hangot, hogy „a Vihar hadművelet ártatlan emberek szenvedéséhez vezetett és több, mint 200 ezer krajinai szerb vált földönfutóvá". Tadic úgy vélte továbbá, hogy a horvát miniszterelnök megnyilatkozása „nem szolgálja a jószomszédi kapcsolatok fejlődését és magasabb szintre emelését".

Jadranka Kosor miniszterelnöki hivatalának hétfői közleménye erre azzal válaszolt, hogy „a horvát kormány továbbra is síkra száll a szabadság és a demokrácia elveire épülő jószomszédi kapcsolatokért és elutasítja a milosevici agresszori politika rehabilitálásának és újraélesztésének minden formáját".