Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A hősi halált halt ejtőernyősökre emlékeztek

Szöveg: Mészáros Károly zls. |  2010. június 16. 13:18

A hagyományoknak megfelelően a Somogy megyei Kerekiben megemlékeztek a község felett 1944-ben hősi halált halt Puma pilóta, Pászty István repülőhadnagyról. A Kereki Várjátékok rendezvénysorozat keretében tartott ünnepségen a honvédség képviselői mellett beszédet mondott Gelencsér Attila országgyűlési képviselő, a megyei közgyűlés elnöke is.

Gelencsér Attila a hagyományőrzés fontosságáról szólt, Dinya Miklós nyá. őrnagy pedig a Magyar Veterán Repülők Szövetsége Somogy Megyei Egyesületének képviseletében emlékezett meg a hős katona elődökről.
A falunapi programok keretében a Nyugat-magyarországi Hadkiegészítő Parancsnokság kaposvári Toborzó és Érdekvédelmi Irodájának munkatársai népszerűsítették a honvédelem eszméjét, és adtak tájékoztatót a katonai szolgálat lehetőségéről.
A rendezvény záró momentumaként az összefogással létrehozott és folyamatosan bővített hősi emlékparkban a résztvevők megkoszorúzták Pászty István emlékművét.

A Nyugat-magyarországi Hadkiegészítő Parancsnokság nevében Fehér Gábor alezredes, kaposvári irodavezető helyezte el az emlékezés virágait.
A Somogy megyei Kéthelyen pár napja emlékeztek a Magyar Ejtőernyősök Bajtársi Egyesülete szervezésében a második világháború alatt a községnél hősi halált halt ötven ejtőernyősre. Emléküket kopjafákból álló kialakított sírkert őrzi a helyi temetőben.

A Kerekinél történtekről bővebben itt olvashat.

1595903407
1595903408
 

Fotó: Horváth Jenő szds.