Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A hősi halottakra emlékeztek

Szöveg: Révészné dr. Markovics Zita hadnagy |  2010. november 5. 14:21

Öt katona halt hősi halált 1956. november negyedikén, amikor szovjet csapatok körülzárták a Kossuth Laktanyát. A Debrecen elleni támadásban elesett katonák emlékművénél minden évben koszorúzási ünnepségét rendez Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata és az MH 5. Bocskai István Lövészdandár.

Az 1956-os eseményeket követően nem sokkal a Pavilon laktanyánál a szovjetek lelőtték az őrszolgálatot teljesítő Solymosi Imre őrvezetőt, tankágyúkból és gépfegyverekből két oldalról nyitottak tüzet a Kossuth laktanyára. Annak ellenére, hogy a magyar katonák nem védekeztek, mintegy fél órán keresztül lőtték a kaszárnyát.

1595909712
A támadásban többen megsebesültek és további négy katona vesztette életét: Pataki Sándor, Bujdosó György, Kujbus István és Bartalis Sándor. A katonai objektumokon kívül a szovjet csapatai lőtték a főpostát, a városházát, a MÁV Igazgatóság és az Állami Áruház épületét.

Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata és az MH 5. Bocskai István Lövészdandár képviselői a november 4-i közös koszorúzásán azokra a katonákra emlékeztek akik Magyarország függetlenségéért harcoltak, és életüket áldozták.

A koszorúzáson részt vettek az 1956-os forradalom és szabadságharc hősi halottaira emlékező állami és társadalmi szervek, fegyveres testületek, intézmények, pártok és civil szervezetek képviselői, közreműködött a Debreceni Helyőrségi Zenekar.

Koszorút helyeztek el Debrecenben a Bethlen Gábor Közgazdasági Szakközépiskola épületének falán, a Köztemetőben lévő kopjafánál, a Honvédtemető Panteonjában és a Kossuth Laktanyában a mártír katonák emléktáblájánál.

1595909712