Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Románia leállította a MiG-21-esek kiképzési repüléseit

Szöveg: JETfly |  2010. november 5. 15:26

A román légierő határozatlan időre leállíttatta MiG–21-eseinek kiképzési repüléseit a  november 1-jei katasztrófa miatt. Az eset kivizsgálását egy a védelmi minisztérium által létrehozott szakértőkből álló bizottság végzi. A román védelmi minisztérium elrendelte a repülési tilalmat mindaddig, míg a vizsgálat le nem zárul.

Történt ugyanis, hogy . november 1-jén, helyi idő szerint 13:10-kor a román légierő egyik MiG–21 típusú vadászgépe leszállás közben lezuhant, melynek során mindkét pilóta életét vesztette. A román védelmi minisztérium véleménye szerint szinte kizárható, hogy pilóta hibáról lenne szó, mivel mindketten tapasztalt oktató-pilóták voltak. A katasztrófa okáról egyelőre nincs információ.

Jelenleg a román légierő közel háromtucatnyi MiG–21-est üzemeltet, amelyeket 2000 elején modernizáltak. A munkálatokat a román Aerostar és az izraeli Elbit Systems vállaltok végezték. Tervek szerint a gépeket 2013-ig üzemeltetik, de a bekövetkezett katasztrófa miatt a védelmi minisztérium vélhetően sürgetni fogja az új gépek megvásárlását.

Korábban Románia három etapban képzelte el légierejének modernizálását.

Az első etapban 24 használt amerikai F–16-ost, a másodikban 24 új, utolsó verziós F–16-ost, a harmadikban pedig 24 új F–35-öst vásárolnának, melyekkel az első etapban vásárolt használt F–16-osokat váltanák le. Egyelőre ez a tervezet valószínűleg nem fog megvalósulni, pénzügyi nehézségek miatt.

Továbbá 2009-ben Románia egy repülőgép tendert akart kiírni új repülőgépek vásárlására, de ez sem valósult meg a szükséges anyagi források hiánya miatt.