Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A hősök emléke Szentesen

Szöveg: Juhász László százados |  2011. január 13. 15:25

A második világháború sok tragikus eseményt eredményezett Magyarország számára. Közülük is a legnagyobb magyar tragédiáról, a doni áttörés 68. évfordulójáról emlékeztek meg január 12-én a szentesi MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred katonái.

1943. januárjában, a Don mellett, a hazától több ezer kilométerre vívott élet-halál harcot mintegy 200 ezer magyar katona. A sokszoros túlerővel szemben, a fagyos télben is próbálták teljesíteni küldetésüket. Hősök voltak, akik a kilátástalan helyzetben is az utolsó leheletükig küzdöttek a túlélésért, a haza szolgálatáért. A hősök azonban áldozatok is voltak, akiket a második világháborúban, a hitleri vezetésnek megfelelni akaró politikai és katonai vezetés kényszere küldte a hazától távol. Azok a katonák, akiknek már a kilátástalan lehetőségek ellenére azt mondták akkor, és ott kell szolgálniuk. Közülük 150 ezren meghaltak, megsebesültek, hadifogságba kerültek. A doni katasztrófa örök fekete foltja marad a magyar történelemnek.

Városi ünnepségek keretében emlékeztek meg a hős elődökre a műszaki katonák Szentesen, január 12-én. A második világháborús emlékműnél Nyers József mérnök ezredes, az alakulat parancsnoka helyezte el az emlékezés örökmécsesét. Fájó szívvel, néma tiszteletadással leróva a kegyeletet azok a hősök előtt, akinek a nyomdokait büszkén követik a mai kor katonái. 

1595912715
Fotó: a szerző felvételei