Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A japán haditengerészet szégyene

Szöveg: Háború Művészete |  2008. március 29. 22:50

A japán védelmi miniszter elbocsátotta a haditengerészet vezetőjét és egy magasabb rangú tisztet, továbbá büntetésben részesített 88 egyenruhás és civil haditengerészeti tisztet a sorozatos hibáik miatt.

A legutóbbi eset az elmúlt hónapban történt, amikor is egy 7700 tonnás torpedóromboló nekiütközött egy 11 méter hosszú halászhajónak, amelynek kétfős személyzete a helyszínen életét vesztette.
Az Atago személyzete észlelte a hajót, de nem tudta már időben elkerülni az ütközést. Az elmúlt húsz évben nem történt ehhez hasonló incidens japán hadihajóval. Az utolsó ilyen ütközés egy tengeralattjáróval történt, amikor is egy halászhajóval való ütközés során 30 ember vesztette életét a Tokió-öbölben.

Az Atago ütközésének körülményeit továbbra is vizsgálják, de arra már fény derült, hogy a torpedóromboló személyzetének hanyagsága volt az egyik kiváltó ok.

A védelmi minisztert is felháborította az incidens, ezért is döntött a személycserék és a pénzbüntetések mellett. A nagy hagyományokkal rendelkező japán haditengerészet komolyan veszi a problémát, hiszen a hadihajókon nincs helye a gondatlanságnak. Japán mindent meg fog tenni azért, hogy visszaállítsa a régi fegyelmet.