Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Afganisztán: két halott, három sérült

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2008. március 31. 8:38

Az elmúlt néhány napban ismét jelentős veszteségeket szenvedtek el az Afganisztánban harcoló NATO-erők. Vasárnap három holland katona sérült meg súlyosan, hétfőn két brit halt meg.

Robbanásban meghalt két brit NATO-katona Afganisztán déli részén – közölte hétfőn a brit védelmi minisztérium. A a katonák a Hilmend tartománybeli Kadzsaki település környékén járőröztek, amikor felrobbant a jármű, amelyen utaztak. Légi úton egy katonai kórházba szállították őket, ahol azonban mindketten belehaltak sérüléseikbe.

Három holland katona sérült meg egy pokolgég robbansában még vasárnap a
dél-afganisztáni Uruzgán tartományban. A holland védelmi minisztérium
közlése szerint az egyik katona állapota válságos, mindkét lábát
amputálni kellett. A NATO vezette afganisztáni nemzetközi biztonsági erőkben (ISAF) szolgáló katonák járőröztek Tarin Kot település környékén, amikor járművüknél egy házi készítésű robbanószerkezet robbant.

A merénylet három nappal azután történt, hogy Geert Wilders holland populista politikus az interneten közzétette iszlámellenes filmjét. A Fitna (Küzdelem) címet viselő alkotásban a politikus egyebek közt azt állította, hogy az iszlám mindent le akar igázni, az uralma alá akar hajtani, és “meg akarja semmisíteni" a nyugati civilizációt.

A tálibok már február végén azzal fenyegetőztek, hogy megsokszorozzák támadásaikat a holland katonák ellen, ha bemutatják Wilders filmjét. Az ISAF kötelékében 1650 holland katona teljesít szolgálatot Afganisztán déli részén.

2007-ben nyolcezer ember vesztette életét erőszakos cselekményekben Afganisztánban. Az amerikai haderők vezette 2001-es megszállás óta tavaly haltak meg a legtöbben az országban.