Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

NATO-radarok: kártérítést követelnek a cseh települések

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2008. március 29. 22:40

Kártérítést követelnek a kormánytól azok a cseh települések, amelyek közelében NATO-radarok állnak.

“Közös nyilatkozatban fordulunk a jövő héten a kormányhoz és a védelmi minisztériumhoz, amelyben anyagi kártérítést fogunk követelni településeink számára. Ugyanakkor követelni fogjuk azokat az információkat, amelyek bebizonyítanák, hogy a NATO-radaroknak valóban nincs káros hatásuk az egészségre" – mondta újságíróknak Miroslav Uchytil, a kelet-csehországi Chlumec nad Cidlinou település polgármestere, miután megbeszélést folytatott a dél-morvaországi Slavkov polgármesterével.

Mindkét település határában NATO-radar áll. A két polgármester kezdeményezéséhez mindkét helyen egy-egy tucatnyi falu csatlakozott.

“A kormány tavaly 1,25 milliárd korona nagyságú állami támogatást szavazott meg a Brdy régiónak, ahol a tervek szerint egy amerikai radarállomást építenek fel. Ennek alapján úgy véljük, hogy nekünk is jogunk van a támogatásra, hiszen nálunk már évek óta működnek a NATO-radarok, s hatásukról semmiféle hivatalos információt nem kaptunk" – fejtette ki Uchytil.

“A védelmi minisztérium a települések követelését megalapozatlannak és erkölcstelennek tartja" – szögezte le nyilatkozatban Andrej Círtek, a tárca szóvivője.

“Csehország területén évtizedek óta működnek mindenféle radarok. Eddig még soha senki nem bizonyította be, hogy ártalmasak lennének az emberek egészségére" – zárta le nyilatkozatát a védelmi tárca szóvivője.

A Chlumec nad Cidlinouban és a Slavkovban működő NATO-radarokat 2007-ben helyezték üzembe. Az új amerikai radar a tervezett takétapajzs részeként Prágától mintegy 50 kilométerre délnyugatra a Brdy katonai körzetben épülne fel. A cseh kormány támogatja a tervet, de a lakosság mintegy 70 százaléka ellenzi.