Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A jég és a fagy világában jártak a magyar katonák

Szöveg: Grósz Péter mk.szds. |  2009. január 8. 6:42

A Tartományi Újjáépítési Csoport egyik Mission Team-je ezúttal a 3346 méteren lévő Salang-hágót tűzte ti céljául, hogy információt szerezzen a hágó útjainak járhatóságáról, valamint téli ruhát adományozzon az ott szolgálatot teljesítőknek.

A Salang-hágó fontos stratégiai szerepet tölt be, mivel itt halad át a Hindukus hegység gerincét átszelve Afganisztán észak-dél irányú fő útvonala. Ez az útvonal biztosítja az áruk országon belüli földi áramlását s így a gazdaság fő ütőere. Ennek megfelelően a hágó útjainak folyamatos karbantartása, valamint az átmenő forgalom folyamatos ellenőrzése kiemelt fontosságú feladat, melyet egy, a Munkaügyi Minisztérium közvetlen alárendeltségében lévő szervezet végez. Az itt dolgozó mintegy 250 alkalmazott mérnökökből, őrökből valamint útkarbantartó munkásokból áll.

Az október és május közti időszakban a szervezet állandó hó készenlétet tart fenn, valamint ők az első beavatkozók a gyakran bekövetkező közúti baleseteknél is. Tevékenységük jelentőségét bizonyítva, a szervezet költségvetése és technikai eszközeinek minősége jóval meghaladja a többi hasonló állami szervét, hála a külső támogatóknak, melyek közt a Világbank és az amerikai Caterpillar cég is megtalálható.

A támogatók közül a Magyar Tartományi Újjáépítő Csoport sem maradt ki, mely ez alkalommal 120 télikabáttal segítette az igen nehéz időjárási körülmények között közszolgálatot ellátók munkáját. Az adományt a társaság főmérnöke vette át, aki biztosította a PRT képviselőjét, hogy a jelenlegi időjárási körülmények között ennél hasznosabb támogatást nem is kaphattak volna.

1595883006
1595883006