Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Izraeli igen az egyiptomi tűzszüneti tervre?

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2009. január 8. 6:50

Izrael elfogadja az egyiptomi tűzszüneti tervben körvonalazott elveket, de fontos részleteket kell még tisztázni a terv megvalósítását illetően – közölték magas rangú izraeli tisztségviselők.

Ámosz Gilád magas rangú védelmi tisztségviselő Kairóba utazik csütörtökön, hogy megvitassa a függőben lévő kérdéseket. Omar Szulejmánnal, az egyiptomi hírszerzés főnökével tárgyal, aki egyúttal az egyiptomi kormány megbízottja az izraeli-palesztin viszály ügyében.

Az egyiptomi javaslat előirányozza az izraeli hadsereg és az iszlamista palesztin Hamász szervezet között dúló gázai övezeti harcok azonnali leállítását és a Hamász újrafelfegyverkezésének megakadályozását. Ez utóbbi alapvető feltétel Izrael részéről a harcok beszüntetéséhez.

Az elképzelés szerint meghatározott időre szólna a tűzszünet, de egyelőre nem ismeretes, milyen hosszú időszakra.

Izraeli és palesztin illetékeseknek szóló meghívást is tartalmaz a javaslat. Kairóba kellene menniük, hogy tárgyaljanak ott a Gázai övezet határainak biztonságossá tételéről, az övezet határátkelőinek megnyitásáról és a szóban forgó palesztin területtel szemben alkalmazott izraeli blokád feloldásáról.

Az egyiptomi-francia elképzelés szerint nemzetközi katonai erőt lehetne vezényelni a Gázai övezet és Egyiptom 14 kilométer hosszú határára, hogy az véget vessen ott a határ alatt fúrt alagutakon át folytatott fegyvercsempészetnek. Az iszlamista palesztin Hamász szervezet ezeken az alagutakon át jut hozzá egyebek között azokhoz a rakétákhoz, amelyekkel Izrael déli területeit lövik fegyveresei. Egy közel-keleti diplomata azt mondta kedden az amerikai AP hírügynökségnek, hogy a tűzszünet kezdeményezői felkérték Törökországot egy ilyen nemzetközi erő megszervezésére. Török illetékesek nem kommentálták ezt az állítást.

A közel-keleti közvetítőútjáról nemrégiben hazatért Nicolas Sarkozy francia elnök azt mondta Párizsban, hogy a mérsékelt Palesztin Hatóság – az iszlamista Hamász belpolitikai riválisa – elfogadta az egyiptomi-francia kezdeményezést. A Palesztin Hatóság erői nem vesznek részt a jelenlegi konfliktusban.

A konfliktus palesztin részese, a Hamász fenntartásait hangoztatta.

Izrael számára központi kérdés, hogy megszűnjék a csempészet a Gázai övezet és Egyiptom határa alatt fúrt alagutakon át

Izrael számára központi kérdés, hogy megszűnjék a csempészet a Gázai övezet és Egyiptom határa alatt fúrt alagutakon át, az izraeli vezetők szerint ez előfeltétele annak, hogy véget vessenek a haderő gázai övezeti hadműveletének.

Ezeken az alagutakon át érkezik az izraeli blokád alatt tartott övezetbe fegyver, élelmiszer és üzemanyag. Az iszlamista palesztin Hamász szervezet aligha tudna ezek nélkül felszínen maradni és katonailag szembeszállni Izraellel. A Sin Bét izraeli belbiztonsági szolgálat szerint a Hamász sokkal jobb és nagyobb hatótávolságú rakétákhoz jut ezeken az alagutakon át, mint amilyenek a helyben gyártott Kasszám rakéták. Ezekkel a jobb rakétákkal lövik újabban az iszlamista fegyveresek Izrael déli területeit.

“A terrorcselekmények beszüntetése és a fegyvercsempészet leállítása feltétele az izraeli csapatok visszavonásának" – jelentette ki kedden Ehud Olmert miniszterelnök Szderótban, abban az izraeli városban, amely különösen gyakori célpontja a palesztin fegyveresek rakétatámadásainak. A csempészet leállítása ugyanis az egyetlen biztosíték arra, hogy a Hamász nem erősödik meg újra a mostani izraeli hadművelet után – magyarázta a kormányfő szavait egy névtelenül nyilatkozó izraeli tisztségviselő a francia AFP hírügynökség tudósítójának.

Ez a kérdés áll az egyiptomi-francia kezdeményezéssel elindított diplomáciai közvetítő tevékenység középpontjában is. A Kairó által kidolgozott tűzszüneti javaslat előirányozza egyebek között “a határok biztonságossá tételét". Utal rá, hogy talán nemzetközi katonai erőt lehetne vezényelni a Gázai övezet és Egyiptom 14 kilométer hosszú határára.

Stratégiai kérdésekkel foglalkozó izraeli elemzők úgy vélekedtek a francia hírügynökségnek adott nyilatkozataikban, hogy a nemzetközi katonai jelenlét nem lenne képes megakadályozni a fegyvercsempészetet. Szerintük az lenne az egyetlen megoldás, ha az izraeli haderő szétrombolná az összes alagutat, amely átvezet a palesztin területről Egyiptom földjére.

Az izraeli légierő első akciói közé tartozott a mostani offenzíva kezdetén, hogy bombázta a Gázai övezet és Egyiptom közti határ térségét, megpróbálva lerombolni vagy legalább megrongálni az alagutakat. Egy katonai szóvivő szerint ezek a bombázások szétrombolták az izraeli hadsereg által ismert mintegy 250-300 alagút mintegy ötven százalékát. Rafahi palesztin csempészek azt mondták az AFP tudósítójának, hogy több mint ötszáz ilyen alagút létezik, s ezek nagy részét 2007 júniusi hatalomátvételük után ásatták az iszlamisták.