Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A jemeni katonák újra tüzet nyitottak a tüntetőkre

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. június 3. 20:25

A jemeni elnökhöz hű katonák június 3-án, pénteken a fővárosban, Szanaában ismét tüzet nyitottak az államfő távozását követelő tüntetőkre. A város más negyedeiben az ellenzékhez csatlakozó törzsi fegyveresek utcai csatát vívtak Ali Abdalláh Száleh elnök katonáival és a biztonsági erők tagjaival a kormányépületek feletti ellenőrzés megszerzése érdekében.

A katonák felgyújtották egy magántévé épületét. Tüzérségi és rakétatűz érte az egyik belföldi privát légitársaság irodáját, számos áruházat és négy lakóépületet.

A harcok miatt szerdán bezárt a repülőtér. A védelmi minisztérium közleménye szerint a légikikötő ismét működik, de reptéri források értesülése szerint legalább két járatot a déli Ádenbe kellett átirányítani.

A fővárost övező hegyekben több ezer törzsi fegyveres gyülekezik, hogy beavatkozzon a harcokba. Egy törzsi vezető, Mohamed al-Hamdáni azt mondta, nem hagyják, hogy Huszein al-Ahmar, a hásid törzs vezetőjének fiatalabb fivére egyedül harcoljon a kormányerőkkel. Fogadkozott, hogy embereik behatolnak Szanaába, és csatlakoznak hozzá.

A kormányerők, köztük a Köztársasági Gárda harckocsikat, páncélozott járműveket sorakoztatott fel, hogy felvegye a harcot a törzsi fegyveresekkel. Egy magát megnevezni nem kívánó tiszt arra figyelmeztetett, hogy a harci gépek lecsapnak a harcosokra, ha közelítenek a főváros felé. Szemtanúk beszámolója szerint a harcok, amelyek eddig többnyire Szanaa északi részén folytak, pénteken kiterjedtek a város déli részére is.

A tiltakozások januári kezdete óta több mint 350 ember vesztette életét, és legkevesebb 135 embert öltek meg az elmúlt tíz napban, amióta a törzsi harcosok is bekapcsolódtak a harcokba.