Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A jövő nemzedéke

Szöveg: Révész Béla | Fotó: Tóth László |  2021. október 12. 17:05

A katonai pálya előnyeit, az abban rejlő lehetőségeket mutatta be a Magyar Honvédség október 12-én, az Iszkaszentgyörgyi Általános Iskola pályaorientációs napján.

pályaorientációs_nap_képek (10)

Hagyomány az Iszkaszentgyörgyi Általános Iskolában, hogy minden év őszén pályaorientációs, tematikus nappal indítják a tanévet annak érdekében, hogy a gyerekek testközelből ismerkedjenek meg különböző szakmákkal, hivatásokkal. Idén a katonai pályában rejlő lehetőségeket állították középpontba a Magyar Honvédség segítségével, dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnokának fővédnöksége alatt.

A pedagógusokat és a diákokat Garas László vezérőrnagy, a Magyar Honvédség Parancsnoksága törzsfőnökének műveleti helyettese köszöntötte. Mint mondta: a modern katonai eszközök a jól kiképzett katonák nélkül puszta tárgyak, amelyek csak akkor lehetnek hatékonyak, amennyiben az ezeket működtető emberek azzá teszik őket. Ehhez pedig folyamatos utánpótlás kell, amit csak a felnövekvő ifjú nemzedék tud biztosítani.

pályaorientációs_nap_képek (12)

Garas vezérőrnagy rámutatott: a honvédelmi tematikus napon keresztül a honvédség életét azok a fiatalok is megismerhetik, akiknek nem volt alkalma közvetlenül találkozni a katonasággal. „Erre talán napjainkban még nagyobb szükség van, mint korábban valaha. Generációk nőttek fel úgy, hogy nem kerültek közel a Magyar Honvédség munkájához, nem tapasztalhatták meg a katonai létet” – mondta. A pedagógusoknak köszönetet mondott nevelő munkájukért, hiszen – mint fogalmazott – a honvédelem nemzeti létünk megmaradásáról, a honvédelmi nevelés az értékek átadásáról szól, így az oktatásban részt vevő intézményekre kiemelt felelősség hárul. „Történelmi ismereteket, erkölcsi tulajdonságok, valamint fizikai képességek fejlesztését és természetesen a kitartás és a szorgalom eszméit kell elsajátítaniuk a fiataloknak. Azonban a hazaszeretetre nevelés az egyik legfontosabb feladat” - hangsúlyozta a vezérőrnagy.

pályaorientációs_nap_képek (6)

A diákok a tematikus napon - a pályaorientációs tájékoztatók mellett - megismerkedhettek a Magyar Honvédség új kézi lőfegyvereivel és egyéni felszereléseivel. A legnagyobb sikert az udvaron kiállított Gidrán és Polaris harcjármű aratta a gyerekek körében.