Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A kanadai tendert is megnyerte az F-35-ös

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu |  2022. április 12. 19:05

Újabb tenderen győzött az amerikai Lockheed Martin az F-35-össel: rövid időn belül, Finnország és Németország után Kanada is az ötödik generációs típus mellett döntött, igaz már nem először.

canada_f-35

Kanada több mint tíz éve keresi már kiöregedő CF-18 Hornet flottájának váltótípusát, de eddig érdemi eredményre nem jutottak az ügyben. Az ország akkori konzervatív kormánya szintén az F-35-öst választotta: 65 gépet vásároltak volna a program partnerországaként, de a döntést nem tudták véghezvinni, a parlament költségvetési bizottsága, valamint a számvevőszék megvétózta a beszerzést, hivatkozva többek között a versenyeztetés hiányára, a Lockheed Martin egyedüli ajánlatára.

Kanada következő kormánya 2015-ben indította el a tendert, melyben az F-35-ös versenyzett az Eurofighter Typhoonnal, a Dassault Rafale-lal, a Boeing Super Hornetjével és a Saab Gripenjével. Az utolsó körbe az F-35-ös és a Gripen E jutott, a finn tender elbukása után a Saabnak fontos lett volna a kanadai győzelem, de a friss bejelentés értelmében ez nem sikerült, a Lockheed Martin típusa válthatja a Horneteket. Persze mindehhez még szükség van a megállapodás véglegesítésére, a szerződés aláírására: ha erre ezúttal végre sor kerül, akkor 2025-ben érkezhetnek meg az első darabok Kanadába.

canada_rcaf

A tárgyalások a korábbi 65 darab helyett immáron 88 F-35A beszerzéséről indulhatnak el, az üzlet értéke megközelítőleg 19 milliárd kanadai dollár. Információk szerint a fő átadási ütemtervet megelőzve Kanada már jóval korábban szeretné felállítani első F-35-ös repülőszázadát.

Az elhúzódó tender miatt Kanada időközben Ausztráliából is szerzett be 18 régebbi változatú Hornetet. Kanadai CF-18-ast egyébként a napokban is láthatunk Európában, hiszen hat gép érkezett Hollandiába a Frisian Flag 2022 nemzetközi hadgyakorlatra Bagotville légibázisáról.

Forrás: jetfly.hu
Címkékhaditechnika