Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Jézus kereszthalála ajtó a feltámadás felé

Szöveg: Takács Vivien | Fotó: Szabó Lajos zászlós |  2022. április 12. 17:35

A húsvétra való lelki előkészület jegyében nagyheti ökumenikus áhítatot tartottak Budapesten, a Honvédelmi Minisztérium Balaton utcai objektumában április 12-én, nagykedden.

LALA1883

Az áhítaton - amelyen részt vett Benkő Tibor honvédelmi miniszter, Szabó István, a Honvédelmi Minisztérium honvédelmi államtitkára, valamint dr. Korom Renáta jogi és igazgatási ügyekért felelős helyettes államtitkár is - Jákob János dandártábornok protestáns tábori püspök összefoglalta a nagyhét történéseit, majd hangsúlyozta: „sokszor azt látom, hogy többen olyan dolgokat hordoznak a szívükben, amiktől nem tudnak felszabadulni. De a nagypénteki kereszt pontosan erről szól, hogy szabadságban, békességben, örömben áldássá lehessen az életünk, hogy felszabadulhasson a lelkünkben mindaz, ami lenyom.”

LALA1902

Horvát Kornél százados, katolikus tábori lelkész rávilágított: Jézus kereszthalála nem zsákutcába vezető tragédia, nem is Isten kudarca, hanem egy ajtó a feltámadás felé. „A mi részünkről is hatalmas alázatra van szükség, hogy Istentől megtanuljuk azt, hogy hogyan kell elviselnünk a szenvedéseket, kudarcokat, hogyan érdemes viszonyulnunk a halálhoz, ami nem egy végső állapot, hanem átmenet az örökéletünkbe” – hangsúlyozta a százados.

Az áhítaton továbbá azokért is fohászkodtak, akik határainkon és azokon túl a békéért könyörögnek, különösképpen azokért, akik kénytelenek voltak elhagyni otthonaikat. A rendezvény teljességéhez a Légierő Zenekar – Veszprém is hozzájárult.