Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A katari emír támogatná, ha arab csapatokat vezényelnének Szíriába

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. január 15. 20:56

A katari emírnek nem lenne ellenére, ha arab országok csapatokat vezényelnének Szíriába a tíz hónapja tartó erőszak és vérontás megállítására. Arra a kérdésre válaszolva, hogy szükségesnek tartja-e arab csapatok bevetését Szíriában, Hamad bin Kalifa ász-Száni sejk a CBS amerikai hírtelevíziónak adott, január 15-én, vasárnap adásba kerülő nyilatkozatában úgy fogalmazott: „egy ilyen helyzetben… bizonyos létszámú katonai erőt kellene kivezényelni, hogy leállítsák az öldöklést”.

A CBS kiemelte: a katari emír az első arab vezető, aki nyilvánosan kimondta, hogy arab csapatokat kellene küldeni Szíriába, ahol a rendszerellenes tüntetések kirobbanása óta legalább ötezer embert öltek meg a biztonsági erők. A Damaszkusszal egykoron szoros kapcsolatokat fenntartó monarchia élesen bírálta Bassár el-Aszad szíriai elnök rezsimjét a demonstrációk elfojtását célzó erőszakos fellépéséért, s a vérontás elleni tiltakozás jegyében a nyáron hazarendelte nagykövetét.

Az erőszak nem csillapodott azóta sem, hogy tavaly december 26-án megérkeztek Szíriába az Arab Liga megfigyelői, akik azóta is a pánarab szervezet által kidolgozott, s a damaszkuszi vezetés által is elfogadott válságterv megvalósítását ellenőrzik. Hamad bin Dzsászim ász-Száni katari kormányfő, az Arab Liga Szíriával foglalkozó bizottságának elnöke kifogásolta, hogy a megfigyelők jelenlétének dacára folytatódik az öldöklés.

Nabíl al-Arabi, az Arab Liga főtitkára péntek este jelezte: vizsgálják, hogy a megfigyelői misszió fenntartásának van-e jótékony hatása, vagy sem.

Arabi arra is figyelmeztetett, hogy Szíria polgárháborúba süllyedhet. Megítélése szerint az Aszad-rendszer nem vagy csak részben teljesítette az Arab Liga béketervét, amelynek elfogadásával Szíria vállalta, hogy kivonja a kormánycsapatokat és nehézfegyvereket a forrongó városokból, szabadon engedi a politikai foglyokat, beengedi az országba az Arab Liga megfigyelőit, emberjogi aktivistákat és külföldi újságírókat, valamint megkezdi a tárgyalásokat az ellenzékkel.

A török külügyminisztérium szóvivője szombaton megerősítette azokat a sajtóértesüléseket, hogy a szíriai hadsereg egyik magas rangú vezetője átállt a kormányellenes erők oldalára és átszökött Törökországba. Mosztafa Hamad as-Sejk tábornok az északi hadsereg második számú parancsnoka volt, s a hírszerzésért felelt. Már két hete Törökországban tartózkodik, ugyanabban a táborban, ahol Rijád al-Aszaad ezredes, a szíriai dezertőr katonákból szerveződő új fegyveres erő, a Szíriai Szabad Hadsereg (SZSZH) parancsnoka is. As-Sejk tábornok részt vett az ellenzéki többségét tömörítő Szíriai Nemzeti Tanács és a Szíriai Szabad Hadsereg vezetőinek szerdai tanácskozásán.

Eközben a szíriai hatóságok azzal vádoltak meg egy „terrorista csoportot", hogy pokolgépet helyezett el vasúti sínpályán, s a robbanás miatt kisiklott egy – ezer tonna fűtőolajat szállító – szerelvény szombaton Idlíb tartományban. Állítólag egy másik „terrorista csoport" pedig megtámadott egy villamosenergia-elosztó állomást.