Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Egész évben teljes erőbedobással

Szöveg: Draveczki-Ury Ádám |  2012. január 16. 7:06

Még alig kezdődött el az év, de a szentendrei MH Altiszti Akadémia Mecséri János Kiképző Osztályának alárendeltségébe tartozó Katonai Testnevelés és Közelharc Módszertani Részleg munkatársai máris Szolnokon, az MH 25/88. Könnyű Vegyes Zászlóaljnál tartják a felkészítéseket. Molnár Károly őrnagyot, a részleg vezetőjét kértük fel egy kis vissza- és előretekintésre.

A Magyar Honvédség Altiszti Akadémia Mecséri János Kiképző Osztályának alárendeltségébe tartozó Katonai Testnevelés és Közelharc Módszertani Részleg 2009. március 1-jén alakult meg, feladata elsősorban tanfolyami rendszerben a testnevelők, kiképző tiszthelyettesek és fizikai felkészítők oktatása, képzése és továbbképzése. Már a feladat jellegéből is látható, hogy a részleg gyakorlatilag folyamatosan mozgásban van: 2011-ben is igen mozgalmas évet zártak.

A legalapvetőbb funkciónak megfelelően a részleg rendszeresen segítette az MH 25. Klapka György Lövészdandár lövészzászlóaljának, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár lövész- és felderítő-zászlóaljainak, valamint az MH 25/88. Könnyű Vegyes Zászlóalj, az MH 34. Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalj és az MH Támogató Dandár Maléter Pál Rendész Zászlóaljának katonai közelharc-kiképzését, illetve folytatta az alakulatoknál az ilyen tréninget vezető személyek szakmai továbbképzését, felkészítését – tudjuk meg Molnár Károly őrnagytól (nyitó képünkön), a részleg vezetőjétől.

„Emellett részt vettünk az idén immár harmadik alkalommal megszervezett Vasakarat közelharctábor szakmai és vizsganapján, ahol aktívan is segítettük a vizsgaküzdelmeket – a vizsgázók legnagyobb örömére", fogalmaz az őrnagy. Utóbbi vizsgát egyébként Furkó Kálmán nyugállományú ezredes, a Magyar Honvédség jelenleg egyik legkiemelkedőbb katonai közelharc-szaktekintélye is megtisztelte jelenlétével.

A részleg által és a Magyar Honvédségben oktatott katonai közelharc-rendszer több szakember együttes munkájával, különböző harcművészeti ágak, küzdősportok és külföldi tapasztalatok felhasználásával jött létre: Furkó Kálmán mellett mindenképpen megemlítendő dr. Eleki Zoltán alezredes, Kovács Károly őrnagy, Lázár Tibor százados, dr. Zöllei Zoltán nyugállományú alezredes és Vincze József nyugállományú alezredes neve is.

Molnár Károly a tavalyi év eseményei közül kiemeli, hogy a Honvéd Vezérkar Kiképzési Csoportfőnökség – a részleg szakmai elöljáró szerve –, valamint a módszertani részleg közösen rendezte meg az I. Közelharc–kézitusa Szemináriumot és Konferenciát, ahol a katonai közelharc kiképzésben elfoglalt helye, szerepe, jelentősége, alkalmazási lehetőségei, körülményei képezték a fő témát.

E találkozón Juhász István ezredes, megbízott kiképzési csoportfőnök is jelen volt, aki kiemelte, hogy az új kiképzési rendszerben a katonai testnevelés és a közelharc kiemelt szerepet kap majd.

A részleg emellett folyamatosan részt vett a szakmai elöljáró által végrehajtott szakellenőrzések végrehajtásában, illetve a kiképzés korszerűsítésének kidolgozásában a katonai testnevelés kiképzési ág területén. Megírtak egy szakmai segédletet is a katonai testnevelési foglalkozást, fizikai felkészítést vezetők részére, amit a tervek szerint nemsokára ki is adnak. Folyamatosan segítették a kiképző alosztályok állományának szakmai testnevelési módszertani felkészítését, a foglalkozásokat, illetve a Mecséri János Kiképző Osztály különböző kiképzései – például: tűzoltó-, KVNR- – során a testnevelési foglalkozások vezetését, megtartását.

Tavaly két alkalommal hajtottak végre Magyar Honvédség szintű központi, katonai közelharc-felkészítést a részleg „főhadiszállásán", Szentendrén, az MH Altiszti Akadémián. Az egyik felkészítés – első alkalommal – az elmúlt évek tapasztalatai alapján csak katonahölgyeknek szólt: itt két felkészült hölgy kiképző is segítette a munkát Szabó Szilvia százados és Kapitány Erika főhadnagy személyében.

Emellett a részleg megmérettette magát a XVI. Hanshi Kupán, az egyik legrangosabb magyarországi küzdősport-viadalon, ahol Tar Tamás őrmester révén egy első helyet, Zagyva Sándor hadnagynak köszönhetően pedig egy harmadik helyezést értek el. A részleg munkatársait is soraiban tudó honvédségi csapat az összesített csapatversenyben az első helyen végzett. Szintén ott voltak a Budapesti Rendőr-főkapitányság által először megrendezett I. Nyílt Meghívásos Judo-versenyen is, ahol maga Molnár Károly is felállhatott a dobogó harmadik fokára, Zagyva hadnagy pedig az ötödik lett. A honvédség csapata a meghívott tizenhat együttesből az összesített harmadik helyen végzett.

Molnár Károly szerint a 2012-es év fő feladata mindenképpen az eddigiek magas színvonalú folytatása, vagyis továbbra is részt venni és szakmai segítséget nyújtani a csapatok katonai közelharc-kiképzésében, illetve támogatni a katonai testnevelést, fizikai felkészítést végző személyek munkáját. Idén is tervbe vették – a szakmai elöljáró felügyelete és irányítása mellett – a II. Közelharc–kézitusa Szeminárium, illetve további központi, Magyar Honvédség-szintű továbbképzések megszervezését és megtartását. A részleg munkatársai a tavalyi versenyeken elért kiváló eredményekhez hasonló szerepléssel szeretnének indulni különböző civil sportversenyeken, különös tekintettel a XVII. Hanshi Kupára. Utóbbinál a szervezésben és a lebonyolításban is komoly szerepet kívánnak vállalni.

Fotó: Archív