Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A katonaelődök tisztelete

Szöveg: Snoj Péter | Fotó: a szerző felvételei |  2021. október 28. 17:24

A közelgő halottak napja alkalmából rendezett megemlékezést az MH Tartalékképző és Támogató Parancsnokság október 28-án, csütörtökön. A résztvevők három honvéd főtiszt sírjánál helyezték el az emlékezés virágait Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Farkasréti temető (17)

A Farkasréti temető volt katonai parcellájában található báró Hazai Samu vezérezredes, Sipos Gyula altábornagy és Pajtás Ernő vezérőrnagy síremléke. Emlékük előtt koszorúzással egybekötött megemlékezés keretében tisztelegtek az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság, az MH 6. Sipos Gyula Területvédelmi Ezred, a Magyar Tartalékosok Szövetsége és a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége képviselői, valamint a Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum Than Károly Ökoiskola és Technikum diákjai.

Farkasréti temető (10)

Csinga Mihály ezredes, a rendezvényt szervező MH Tartalékképző és Támogató Parancsnokság törzsfőnöke beszédében úgy fogalmazott: az emberiség legősibb kultusza az ősök, a halottak tisztelete, hiszen a végső tisztesség mindenkinek kijár. „Különösen igaz ez azokra, akik katonaként hazájuk és honfitársaik védelmének szentelték életüket és megkülönböztetett tisztelet jár azoknak, akik ennek szellemében harcosként, csatatéren estek el” – mondta, hozzátéve, hogy a Magyar Honvédség kötelessége gondoskodni a hazánk megannyi temetőjében, így a Farkasréti sírkertben is megtalálható katonasírokról. „Kiemelten fontosnak tartjuk a hadisírok karbantartását, gondozását, mert ez egyben a nemzeti emlékezet életben tartását is szolgálja” – szögezte le. Rámutatott, hogy a megemlékezést megelőző napokban e gondoskodás a gyakorlatban is megmutatkozott: immáron több éves hagyományt folytattak ugyanis a Magyar Honvédség aktív és tartalékos katonái, valamint a honvédséget támogató társadalmi szervezetek tagjai azzal, hogy egy országos, hazánk minden megyéjét érintő hadisír karbantartó program keretében megtisztították a hadisírokat. Így történt ez a Farkasréti temetőben is.

Farkasréti temető (18)

„Nekünk, katonáknak különösen fontos, hogy megemlékezzünk azokról az elődökről, akik katonai esküjükhöz híven akár ember feletti teljesítménnyel is megtették azt, amit megkövetelt tőlük a haza” – emelte ki Csinga Mihály ezredes. Az elesett katonahősök emlékéért Rácz István őrnagy, a HM Katolikus Tábori Püspökség tábori lelkésze mondott imát.