Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hadműveleti felkészülés az Alligator Sword 2021 gyakorlatra

Szöveg: HQ MND-C | Fotó: Földházi Enikő százados |  2021. október 28. 16:50

Az 1. Német-Holland Hadtest-parancsnokság vezetésével kétnapos hadműveleti szemináriumon vett részt a Közép-európai Többnemzeti Hadosztály-parancsnokság (HQ MND-C) hadműveleti szakember-állománya - az Alligator Sword 2021 nemzetközi gyakorlatot érintő feladatok érdekében - október utolsó hetében, a székesfehérvári Alba Regia laktanyában.

2021_10_25 1GNC OPS Seminar by CPT Enikő Földházi (1)

Újabb megmérettetésre készül az HQ MND-C állománya: a többnemzeti parancsnokság katonái a júniusban megtartott Defender Europe 2021 gyakorlat után, novemberben a német-holland katonai szervezet vezette Alligator Sword 2021 számítógéppel támogatott törzsvezetési gyakorlaton vesznek részt Németországban.

A Münsterben települő hadtest-parancsnokság delegációja azért érkezett Magyarországra, hogy székesfehérvári partnereikkel közösen előkészítsék a gyakorlat műveleti végrehajtását, egyeztessék a szakterületen felmerülő kérdéseket. A vendégek a látogatás során először tájékozódtak az HQ MND-C kialakításáról és aktuális helyzetéről, a hadműveleti főnökség jelenlegi és a közeljövőben esedékes feladatairól is.

2021_10_25 1GNC OPS Seminar by CPT Enikő Földházi (3)

A szemináriumon a kölcsönös információ- és tapasztalatcsere mellett - többek között - tárgyaltak a gyakorlat különböző döntési rendezvényeiről (mint például begyakorlások, hadijátékok) és a műveletvezetés munkarendjéről is, a hadosztály-parancsnokság pedig részletesen ismertette az HQ MND-C főbb műveleti feladatait tartalmazó elgondolásait. Mindezek mellett bemutatta a hadosztály-parancsnokság számára biztosított magyar és NATO szabályzók követelményeit egyaránt teljesítő infokommunikációs eszközöket is.