Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A katonai és a civil szféra közelítése

Szöveg: Tamás Tibor |  2011. július 15. 14:44

„Tudomány és biztonság” – e címmel dolgozott ki pályázati projektet, majd kezdeményezett széleskörű ismeretterjesztő programsorozatot a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem (ZMNE), hogy a honvédelem szerves részeként művelt hadtudományok jelentőségének és eredményeinek bemutatásával közelebb hozza egymáshoz a katonai s a civil szférát. A projekt pályázati pénzeket nyert el, uniós támogatást kapott, az Új Széchenyi terv keretében pedig tovább folytatódik. A projekt záró rendezvényét július 15-én, pénteken tartották a ZMNE-n.

1595921752
A rendezvényen elhangzott: az intézmény, mint a hadtudományok és a katonai műszaki tudományok, egyáltalán a védelmi szféra meghatározó tudományos kutatóbázisa, az innovációs tevékenysége keretében kiemelten kezeli kutatásai, fejlesztései eredményeinek minél szélesebb körű hasznosítását és megismertetését, egyszersmind a – főként vezeték nélküli távközlési és informatikai – biztonság szolgálatába állítását.

Mindennek célcsoportjába tartoznak a kis- és középvállalkozások, továbbá a pályaválasztók.
Mivel a hadtudomány ezer szállal kötődik a gazdaság, a társadalom, az innováció világához, a biztonság egyre nagyobb jelentőséggel bír, valamint az adatátvitel, a képi, és beszédszolgáltatások, a távközlési és informatikai infrastruktúra rohamosan fejlődik, a kapcsolat-, illetve erőforrás-fejlesztést, az ismeretterjesztést a honvédségnek is koncentrálnia kell. Külön figyelnie szükséges a szélesebben értelmezett védelmi (a katonain kívül a rendvédelmi, katasztrófa-elhárítási, informatikai) szakterület más szervezeteire.

1595921752
Mindezt hivatott elősegíteni a „Tudomány és biztonság" projekt. Elemeit új módszerekkel valósították, valósítják meg az egyetem innovációs szakemberei, kiaknázva a kreativitást s az interaktivitást, így az internet, a screencast vagy a videokonferencia, valamint a személyes találkozások, eszmecserék által nyújtott lehetőségeket, például a célzott partnertalálkozókat, konferenciákat, kiállításokat, workshopokat. A projekt révén tehetségeket támogattak, díjat alapítottak, új műszaki szakkollégium létesült, hadtudományi portál indult, számos kiadvány készült.

Mindezek sikeréről, további terveiről adott képet a július 15-i projektzáró rendezvényen dr. habil Krajnc Zoltán mérnök alezredes, egyetemi docens, a projekt szakmai vezetője, és Demeter Attila alezredes, intézményfejlesztési és pályázati irodavezető, projektmenedzser.

Végezetül az egyetem és három informatikai, infokommunikációs cég együttműködési megállapodást írt alá, eredményeként egy kutatói hálózat is erősíti a további munkát.

1595921753

  Fotó: Galovtsik Gábor