Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A katonai közbelépésről beszélnek Egyiptomban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. február 10. 13:15

Az egyiptomi hadsereg kénytelen lesz közbelépni, ha a kormányellenes tüntetések káoszba taszítanák Egyiptomot – jelentette ki az ország külügyminisztere, a hivatalos egyiptomi hírügynökség közlése szerint. Közben már ötre emelkedett az ország délnyugati részén történt összecsapásban meghalt emberek száma. Az ENSZ becslése szerint legalább háromszáz ember halt a január 25-én kezdődött tüntetések alatt.

Az egyiptomi külügyminiszter az al-Arabija televíziónak adott interjúban arra figyelmeztetett, hogy a hadsereg közbe fog lépni, és átveszi az ország irányítását, ha káosz tör ki – közölte a MENA egyiptomi hírügynökség. A külügyminiszter kijelentette: védeni kell az alkotmányt, még akkor is, ha éppen megváltoztatják. Egy nappal korábban az ország frissen kinevezett alelnöke figyelmeztette arra a tüntetőket, hogy olyan helyzetet provokálnak, amely magában hordozza a puccs lehetőségét.

Egyiptomban új erőre kaptak a már 16 napja tartó tüntetések, miután több százezer ember gyűlt össze kedden a kairói Tahrír téren. Szerdán már a parlament épülete előtti területet is nagyjából ezer tüntető foglalta el, a törvényhozás feloszlatását követelve.

A Kairótól nagyjából 350 kilométernyire, délre található Assziut városában nagyjából négyezer tüntető fatáblákkal és kövekkel zárt le egy vasútvonalat, valamint égő gumikkal torlaszolták el a fontos útvonalnak számító észak-déli autópályát.

Közben az AFP francia hírügynökség információi szerint már öt halottja van az ország délnyugati részén, egy oázisvárosban történt összecsapásnak. Khargában a rendőrség éles lövedékkel lőtt a zavargó tüntetők közé. A dühös tömeg hét hivatali épületet gyújtott fel, köztük két rendőrőrsöt, egy rendőrkaszárnyát, egy bírósági épületet, valamint Hoszni Mubarak pártjának helyi székházát. Az AFP közlése szerint ez az eset is azt mutatja, hogy a kormányellenes tüntetések egyre jobban terjednek az egész országban.

CímkékENSZ