Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A tervezés és a kidolgozás „irodahuszárjai”

Szöveg: kormany.hu |  2011. február 10. 12:13

Afganisztánban, az MH Tartományi Újjáépítési Csoportban (PRT) fontos feladatot látnak el a hadműveleti részleg katonái. Tevékenységük összetett, szerteágazó. A hadműveleti részleg (Operational Section – OPS) a felelős a feladatok tervezéséért, kidolgozásáért, valamint a végrehajtás koordinálásáért is. Munkájukat szoros együttműködésben végzik a többi vezetési terület részlegeivel és az alegységekkel. A hadműveleti részleg katonáinak többsége a debreceni dandár 5/62. lövészzászlóaljának állományából került ki.

A katonai vezetők egykor maguk vezették a seregeiket. A modern idők információ-mennyisége azonban megköveteli egy szakemberekből álló csoport, a törzs létezését, amely a parancsnok számára is átláthatóvá és kezelhetővé teszi az információkat. A hadműveleti részleg kulcsszerepet tölt be a törzsön belül is. A döntések előkészítésével és irányításával kapcsolatos munkájukat úgy kell végezniük, hogy a parancsnok az adott helyzetben a legmegfelelőbb döntést tudja hozni.

A különböző részlegek összekötő tisztjeinek bevonásával ügyeleti szolgálat működik a nap 24 órájában, amely folyamatos kapcsolatot tart fenn a feladatot végző csapatokkal. Nyomon követi azok aktuális helyzetét és tevékenységét. Képes arra, hogy bármikor kezelje a krízishelyzetet addig, amíg a feladatnak megfelelő összetételű operatív csoport át nem veszi az adott művelet irányítását. Tartják a kapcsolatot a műveleti irányítást végző RC-N (Északi Regionális Parancsnokság) hadműveleti részlegével, hogy a tartományban folyó ISAF-műveletekkel összhangban történjen meg a feladatok végrehajtása. Kapcsolatot tartanak a hazai vezető szervek ügyeleteseivel is. Az MH PRT tevékenységéről pedig rendszeresen írásos jelentést készítenek.

Sokak számára „irodahuszárok" ők, ám a hadműveleti területen előforduló feladatok – szerteágazó jellegük miatt – végrehajthatatlanok nélkülük.

 
1595913948
1595913948
 

 
 (Szöveg és fotó: MH PRT-9 szóvivő)