Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az Egyesült Államok új katonai stratégiája

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. február 10. 11:11

Az amerikai hadvezetés hét év óta először kedden új katonai stratégiát ismertetett, amely – azon túl, hogy az afganisztáni háborúra összpontosít – felkészül Kína növekvő erősödésére és más stratégiai kihívásokra. Az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottsága által előterjesztett 2011-es nemzeti katonai stratégia megerősíti az Egyesült Államok elkötelezettségét, hogy a szövetségesekkel vállvetve szembeszáll az erőszakos szélsőségekkel Afganisztánban és Pakisztánban. A hadseregnek ugyanakkor készen kell állnia arra is, hogy megbirkózzon a másutt kialakuló fenyegetésekkel.

Az amerikai vezérkar főnöke, Mike Mullen tengernagy egy internetes blogban azt írta, hogy miközben folyamatosan finomítják, miképpen szálljanak szembe az erőszakos szélsőséggel és elrettentik az agressziót, ez a stratégia azt is hangsúlyozza, hogy az amerikai katonai erő akkor a leghatékonyabb, ha a hatalom más elemeivel összehangolva vetik be.

Katonai tisztviselők kiemelték, a stratégiában említett „egész nemzet" megközelítés arra utal, hogy nemcsak a biztonsági erők, de a diplomácia és a nem kormányzati szervezetek együttműködése is szükséges ahhoz, hogy felkészüljenek számos jövőbeni biztonsági kihívásra.

A korábbi, 2004-ben nyilvánosságra hozott katonai stratégia arra szólította a hadvezetést, hogy védje meg az Egyesült Államokat, előzze meg a meglepetésszerű támadásokat, kerekedjen felül az ellenségein. A mostani tovább megy ennél.

A 2011-es stratégia azonkívül, hogy célul tűzi ki a szembenállást az erőszakos szélsőségekkel, az agresszió elrettentését, regionális és nemzetközi együttműködésben törekszik a globális biztonság megerősítésére, valamint a katonai erő átalakítására, hogy az megfeleljen a jövőbeni kihívásoknak.

A nemzeti katonai stratégia széles körűen, általánosan fogalmazza meg azt, hogy miképpen használják fel a katonai erőt. A vonatkozó amerikai törvény értelmében kétévenként áttekintik, de csak akkor változtatják meg, ha szükséges.

Egy magas rangú katonai tisztviselő, aki kérte neve elhallgatását, hangoztatta, hogy lényegesen megváltozott az Egyesült Államok biztonsági környezete az elmúlt hét évben, amikor a legutóbbi stratégiát kidolgozták.

Az Egyesült Államoknak széles körű kihívásokkal kell szembenéznie Ázsia csendes-óceáni térségében, kezdve az egyre jelentősebbé váló Indiával és Kínával, egészen az észak-koreai atomprogramig, a világgazdaság súlypontjának változásáig, valamint a természeti forrásokért vívott ádáz versenyig.

A mostani amerikai stratégia a globális biztonság javítása érdekében arra biztat, hogy mélyebb katonai együttműködést alakítsanak ki Kínával és Ázsia csendes-óceáni térségének más országaival.

A nyilatkozó hangoztatta, hogy az Egyesült Államoknak „teljesítenie kell küldetését" Irakban, Afganisztánban, de ezeken a konfliktusokon túl meg kell kezdenie felismerni a másutt lévő stratégiai környezetet, amellyel ugyancsak foglalkoznia kell.