Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kiérdemelték az elismerést

Szöveg: Draveczki-Ury Ádám |  2011. február 10. 10:09

A magyar katonák elhivatottságát, kiváló felkészültségét és odaadó, áldozatos munkáját szövetségeseink is hagyományosan elismerik. A pontos feladat-végrehajtásnak különös jelentősége van egy olyan misszió esetében, mint az afganisztáni. Közép-ázsiai szolgálatáért nemrég négy magyar katona kapott különleges elismerést az Egyesült Államoktól.

Négy magyar katona is különleges elismerésben részesült nemrég az első OMLT (Operational Mentoring and Liaison Team) állományából: Molnár Zsolt alezredes és Oláh Miklós százados Army Commendation Medalt, Varga Károly őrnagy és Rozsovics Tibor főtörzsőrmester Army Achievement Medalt vehettek át Eleni Tsakopoulos Kounalakistól, az Egyesült Államok budapesti nagykövetétől és Robert W. Duggleby ezredestől, az amerikai véderő-attasétól. Az OMLT-k a NATO Nemzetközi Biztonsági Segítségnyújtási Erők (ISAF) részeként működnek Afganisztánban, feladatuk az afgán nemzeti hadsereg tagjainak kiképzése és mentorálása. A magyar katonákkal közös csoport amerikai tagjait az Ohiói Nemzeti Gárda adja. Ohio államnak régóta fennálló, kiváló kapcsolata van Magyarországgal az Állami Partnerségi Program keretében. A csoport tagjai összesen egy évet töltenek együtt, melynek során a magyar és amerikai katonák igazi csapattá kovácsolódnak. Az első magyar OMLT 2009-ben kezdte meg működését.

1595913946
Molnár Zsolt alezredes a kitüntetettek egyike, aki Army Commendation Medalt kapott az afganisztáni hadszíntéren végrehajtott támogatási és műveleti segítségéért. „Két tiszttársammal és egy tiszthelyettes-társammal ért minket az a megtiszteltetés, hogy az amerikai nagykövet asszony és a katonai attasé átadták nekünk ezt a medált, ezzel díjazva az OMLT-ben végzett munkánkat", mondja a honvedelem.hu kérdésére a Magyar Honvédség Ludovika Zászlóalj jelenlegi parancsnoka.

Magyar katona már korábban is részesült hasonló elismerésben, de ennek ellenére sem jellemző, hogy az Egyesült Államok rendszeresen külföldi haderők tagjainak adományozná a szóban forgó kitüntetéseket, ezeket ki kell érdemelni. A most elismert magyar katonák mintegy hatszáz afgán katona kiképzésében vettek részt, illetve hajtottak végre közösen velük együtt különböző szakirányú feladatokat és műveleteket, szoros együttműködésben az amerikai fegyveres erőkkel. „Személyes szinten óriási jelentősége van számomra ennek a kitüntetésnek", mondja Molnár Zsolt. „Magyar részről már többször is elismerték a munkámat, most pedig rajtunk keresztül Magyarországot, tisztkollégáimat, a magyar felkészítési rendszer hatékonyságát is honorálták. Ezt a díjat tulajdonképpen a Magyar Honvédség kapta meg rajtam keresztül."

Molnár alezredes kihívásokkal teli időszakként emlékszik vissza az afganisztáni OMLT-ben eltöltött hónapokra, de mint mondja, rengeteg pozitív tapasztalattal gyarapodott. „Igazi katonai feladatként éltem meg ezt a missziót. Azt kívánom, hogy mindenki törekedjen ilyen feladat végrehajtására, és mindenki érdemelje ki a hasonló elismerést, hiszen megvan rá a lehetősége!"

Fotók: Németh Attila / US Embassy